Putin încearcă să-şi protejeze imaginea vizitând zona grav afectată de inundaţii din Rusia

Vladimir Putin
Vladimir Putin (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
16.07.2012

Vladimir Putin a zburat duminică în sudul Rusiei pentru a doua oară în opt zile pentru a se întâlni cu supravieţuitorii inundaţiilor care au avut cu urmare decese umane, fiind hotărât să înlăture o imagine conform căreia, el ar conduce un stat slab după două luni de la revenirea la preşedinţie, potrivit unui raport Reuters.

Pe 7 iulie, îmbrăcat lejer într-o cămaşă în carouri în alb şi albastru, Putin a stat de vorbă cu locuitorii oraşului Krymsk, ale căror case au fost avariate de inundaţiile care au ucis 171 de persoane în zona intitulată tradiţional "coşul de pâine" al Rusiei, cunoscută sub numele de Kuban.

"Trebuie să ajutăm oamenii în adevăratul sens al cuvântului – să îi ajutăm să îşi cureţe casele şi terenurile", a spus Putin, promiţând să trimită 5.000 de militari în regiune pentru a ajuta la furnizarea de alimente, apă, medicamente şi corturi pentru cei nevoiaşi.

Mai multe camioane militare au fost deja parcate în afara oraşului de munte din apropierea Mării Negre, care are 57.000 de locuitori şi unde au avut loc cele mai multe decese.

În centru au fost ridicate corturi albe pentru a trata şi adăposti supravieţuitorii, iar buldozerele încă curăţau noroiul şi resturile înainte de miezul nopţii.

Imagini televizate despre această vizită au fost transmise în toată Rusia şi erau în mod clar destinate să-l prezinte pe Putin ca deţinând controlul şi jucând rolul de lider al naţiunii.

Autorităţile locale au fost acuzate de către rezidenţi de faptul că nu au emis avertismente adecvate de inundaţii, iar Putin vrea să înlăture orice învinuire, după ce a fost acuzat anterior că a reacţionat prea lent la urmările catastrofelor după ce a fost ales preşedinte în anul 2000.

Putin merge de multe ori la scena unor mari dezastre naturale sau provocate de om, dar este neobişnuit ca el să meargă de două ori într-un timp scurt, acest lucru subliniind anxietatea pe care o are în legătură cu imaginea sa ca urmare a protestelor opoziţiei care i-au subminat autoritatea.

Cât de eficientă a fost vizita lui a rămas neclar. Săptămâna trecută, în timpul primei sale vizite, la doar câteva ore după ce au început inundaţiile, el a avut întrevederi cu oficialii şi nu cu victimele inundaţiilor. Dar unii locuitori nu au fost impresionaţi de vizita de duminică.

"Putin a vizitat strada noastră, dar nu a vorbit cu noi; el nu a vorbit cu niciunul dintre oamenii de aici. Era înconjurat de gardieni şi nu a lăsat pe nimeni lângă el", a declarat Galina Matsko - managerul unui magazin de vreo 40 de ani - în faţa casei sale cu un singur etaj. Două ziduri ale casei sale erau dărâmate, iar dulapul ieşea prin acoperiş.

Serghei Shamanov, vecinul Galinei Matsko, a declarat că un oficial local a râs de aspectul lui Putin, după ce a fost stropit de noroi. El l-a apărat pe fostul spion KGB, spunând: "Orice s-a întâmplat aici, el încă este preşedintele nostru."

Shamanov, în vârstă de 50 de ani, a supravieţuit după ce a spart acoperişul propriei case şi s-a urcat într-un copac, unde a stat timp de şase ore până când l-a găsit o echipă de salvare la ora 9.00 dimineaţa, în ziua inundaţiilor care au urmat după o lună de ploaie.

Oficialii locali sub presiune

Este clar faptul că oamenii din Krymsk sunt nemulţumiţi din cauza că nu au fost avertizaţi în legătură cu inundaţiile şi pentru că operaţiunea de curăţare este prea înceată.

"Suntem cu toţii bolnavi", a spus Matsko. "Va trebui să nu dăm atenţie bolii noastre şi să reparăm totul. Nu vom putea să mergem la serviciu."

Putin a revenit la preşedinţie pe 7 mai şi s-a confruntat cu proteste luni de zile - în principal în oraşele mari - datorită celor 12 ani de când se află la putere în calitate de preşedinte sau de prim-ministru. Adversarii săi se tem de stagnare politică şi economică sub regimul său şi îl acuză că încearcă să înăbuşe libertatea de exprimare, societatea civilă şi disidenţa.

Deşi protestele nu sunt acum la fel de mari sau la fel de frecvente cum au fost cu şase luni în urmă, el nu îşi poate permite să facă greşeli în manevrarea dezastrului sau să permită ca popularitatea sa în provincie să scadă, acolo având încă un sprijin puternic.

Preşedintele, în vârstă de 59 de ani, abia a zâmbit în timpul convorbirilor sale cu supravieţuitorii, dar şi-a arătat simpatia în legătură cu situaţia lor.

Televiziunea a prezentat imagini cu Putin când a întrebat o femeie care purta un văl şi o bluză roz şi care îşi ţinea fiica în spate: "Vă e foame?".

Ea a răspuns că nu îi este foame, dar s-a plâns că nu a primit niciun avertisment oficial în legătură cu inundaţiile.

"Ai nevoie de bani?" a întrebat Putin şi a propus creşterea sumelor de compensare pentru supravieţuitorii ale căror case şi bunuri au fost deteriorate sau distruse.

În cadrul unei întâlniri cu autorităţile locale, Putin s-a oferit să evacueze copiii, femeile în vârstă şi gravidele din zonele afectate de inundaţii, au relatat agenţiile ruseşti de presă.

Unii locuitori au susţinut că valul de apă a fost atât de mare încât au presupus că un rezervor local ar fi fost deschis, dar oficialii naţionali şi regionali au negat în mod repetat acest lucru.

Doar un lider local a fost concediat, deşi guvernul a acuzat mai mulţi oficiali de diverse greşeli. Putin a cerut miniştrilor să prezinte un raport al dezastrului până la sfârşitul săptămânii.

Premierul a fost însoţit de ministrul apărării Anatoli Serdiukov şi de ministrul pentru situaţii de urgenţă, Vladimir Pucikov, care a spus că energia electrică, gazele şi apa au fost restaurate în Krymsk.

Putin vrea să se asigure că nu va repeta greşelile făcute în august 2000, când se afla în concediu şi când un submarin nuclear s-a scufundat în Marea Barents, cu 118 oameni la bord.

El a fost acuzat de mass-media că a răspuns prea lent atunci când s-a confirmat că toţi cei aflaţi la bord au murit, iar ulterior a recunoscut că a fost o greşeală a departamentului relaţii publice că nu s-a întors mai devreme din concediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor