Putin, noul tătuc al popoarelor. Rusia rupe paşapoartele activiştilor indigeni blocându-i să ajungă la ONU

(DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)

Cinci avocaţi pentru drepturile omului din Rusia au fost împiedicaţi de a părăsi Rusia pentru a participa la o conferinţa ONU în New York.

Ruşii se pregăteau să asiste la Conferinţa Mondială a Popoarelor Indigene programată luni şi marţi, dar nu au fost capabili să iasă din ţară din cauza unor "probleme" cauzate de paşapoarte rupte, roţi sparte şi multiple verificări ale poliţiei.

Rodion Suliandziga era programat să găzduiască o masă rotundă despre pământuri, teritorii şi resurse, dar paşaportul său a fost luat de poliţia de graniţă de la Aeroportul Sheremetievo din Moscova. Când l-a primit înapoi, 15 minute mai târziu, acesta a descoperit că una din pagini fusese ruptă, lucru ce anula validitatea actului.

Anna Naikanchina, care trebuia să vorbească la conferinţa despre drepturile popoarelor indigene la nivel local şi naţional, a fost de asemenea oprită la Sheremetiev. În timp ce trecea pe la controlul paşapoartelor, câteva pagini din paşaportul ei au fost tăiate iar documentul a fost declarat inutil, potrivit lui Suliandziga.

Potrivit lui Suliandziga, călătoria sa plănuită către ONU nu avea niciun aspect politic.

”Nu plănuiesc să critic Rusia, noi am fi discutat doar despre situaţia îngrijorătoare a popoarelor indigene din jurul lumii, în particular din punctul de vedere al dezvoltării industriale”,a declarat acesta pentru Moscow Times, marţi.

Guvernul rus a clasificat 40 de popoare diferite din Europa de Nord, Siberia şi Orientul Îndepărtat ca indigene şi le-a catalogat ca fiind reduse ca număr. Niciunul dintre acestea nu au populaţie care depăşeşte 50.000 de indivizi.

Valentina Sovkina, preşedintele Parlamentului Sami din peninsula Kola, un congres al poporului indigen Sami din regiunea Murmansk, a fost de asemenea incapabilă să părăsească Rusia. În dimineaţa plecării sale, aceasta a descoperit că roţile maşinii sale au fost înţepate. S-a urcat într-un taxiu pentru a se duce la aeroport, dar a fost oprită de poliţie de trei ori, iar ca rezultat a pierdut avionul, a notat Valentina pe pagina sa de Facebook. Aceasta a luat o cursă spre New York mai târziu.

Nadir Bekir, directorul Fondului Internaţional pentru Cercetare şi Sprijin al Popoarelor Indigene din Crimeea, a fost atacat de mai mulţi indivizi necunoscuţi în timp ce conducea spre Kiev, săptămâna trecută. Atacatorii i-au blocat maşina cu autovehiculul lor, i-au luat paşaportul şi apoi au fugit, a raportat Media Zone, luni.

Potrivit lui Pavel Chikov, preşedintele organizaţiei pentru drepturile omului Agora, hărţuirea şi întârzierea oamenilor prin stoparea maşinilor lor este o practică cunoscută, dar distrugerea paşapoartelor lor la graniţă este ceva nou.

”Acest abuz al paşapoartelor dezvăluie noi adâncimi ale actelor de care este capabil guvernul”, a declarat acesta.

Un alt activist neidentificat dar invitat la conferinţă a raportat ca şi-a găsit uşa de la apartament închisă şi lipită cu adeziv atunci când s-a întors de la cumpărături. Până când a reuşit să deschidă uşa, era deja prea târziu să mai prindă zborul..