Putin se joacă cu gazul Europei

Vladimir Putin, reflectat pe o suprafaţă lucioasă, în timpul unei conferinţe despre sănătate şi dezvoltare socială în Moscova, 16 martie 2012
Vladimir Putin, reflectat pe o suprafaţă lucioasă, în timpul unei conferinţe despre sănătate şi dezvoltare socială în Moscova, 16 martie 2012 (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Vladimir Putin a avertizat liderii europeni joi că Rusia va tăia livrările de gaz către Ucraina dacă aceasta nu-şi va plăti datoria, iar acest lucru poate afecta şi livrările de gaz către Europa.

Într-o scrisoare adresată liderilor din 18 ţări, preşedintele Rusiei cere convorbiri urgente cu Europa referitoare la scoaterea economiei ucrainene din impas – cu toate acestea afirmă clar că răbdarea sa este pe terminate din cauza datoriei neplătite a Kievului, de 2,2 miliarde USD.

Luni Kievul a ratat o scadenţă de plată pentru gazul pe care l-a importat în martie.

Comentariile sale sunt cea mai dură ameninţare de până acum referitoare la o eventuală tăiere a livrărilor de gaz pentru Ucraina, de la începutul crizei ucrainene.

"Gazprom este hotărât să treacă la cererea de plăţi în avans şi, în cazul oricăror încălcări ale condiţiilor de plată, va tăia parţial sau total livrările de gaze" a declarat Putin în scrisoarea trimisă liderilor europeni, inclusiv cancelarului german Angela Merkel, a cărei ţară este cel mai mare consumator de gaze din Rusia, dintre cele 28 de ţări europene.

Compania Gazprom, controlată de statul rus, a mai tăiat livrări de gaze către Ucraina în 2005 şi 2008, măsuri care au redus livrările de gaze către ţări din Europa, care sunt conectate la conductele din Ucraina.

Autorităţile ucrainene susţin însă că decizia lui Putin este motivată politic.