Kievul dă ultimatum - 48 de ore miliţiilor pro-ruse. Kremlinul ripostează

Cauciucuri în faţa unei clădiri administrative din Doneţk, 9 aprilie 2014
Cauciucuri în faţa unei clădiri administrative din Doneţk, 9 aprilie 2014 (Alexander KHUDOTEPLY/AFP/Getty Images)

Autorităţile din Ucraina au declarat că sunt pregătite să folosească forţa pentru a debloca mai multe clădiri guvernamentale ocupate de demonstranţi pro-ruşi, în estul ţării.

Avertismentul dat miercuri survine după ce protestatarii au continuat să ocupe birourile sediului central al SBU în oraşul Luhansk.

Sute de suporteri am campat în afara clădirii strigând "Putin! Putin!" pentru a-şi arăta sprijinul faţă de preşedintele Rusiei.

Arsen Avakov, ministrul de Interne al Ucrainei, a declarat că situaţia din Luhansk şi din cele două regiuni pro-ruse învecinate, Doneţk şi Harkov, trebuie rezolvată în următoarele 48 de ore.

"Vreau să repet că avem două opţiuni: cea politică, prin negociere, sau forţa" a declarat Avakov citat de AP, urmând: "suntem gata să le folosim pe amândouă".

Protestatarii anti guvernamentali din Luhansk au ridicat baricade din cauciucuri în faţa clădirii care adăpostea sediul SBU.

Securitatea ucraineană a confirmat ieri ca protestatarii din clădire sunt înarmaţi cu explozibil şi alte arme, şi că au permis unui număr de 56 de ostatici să iasă în timpul nopţii. Un purtător de cuvânt a declarat că nu mai există ostatici.

Clădirea serviciilor secrete din Luhansk este una din multele sechestrate de miliţiile pro-ruse duminică, în timpul protestelor declanşate împotriva guvernului interimar de la Kiev.

Pe fondul agresiunilor comise de miliţiile pro-Rusia în estul Ucrainei, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat, miercuri, guvernul de la Kiev să ”nu comită ceva ireparabil” în timpul eforturilor de eliberare a clădirilor.

"Pentru cei care vor dialog, propunem negocieri şi o soluţie politică. Pentru minoritatea care vrea conflict, aceasta va primi un răspuns puternic din partea autorităţilor ucrainene", a declarat ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avakov.