Putin şi Barosso vor discuţii tripartite pe tema Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso s-au declarat de acord asupra oportunităţii purtării unor consultări tripartite Rusia-CE-Ucraina, la nivel ministerial şi de experţi, informează Itar-Tass.

Consultările tripartite vor avea loc în contextul semnării de către Ucraina şi CE al Acordului de Asociere cu UE, a anunţat vineri Kremlinul.

"Putin şi Barosso au schimbat opinii pe tema crizei din Ucraina, plaţii de către Kiev a datoriei pentru gazele ruseşti şi pregătirilor pentru semnarea Acordului de asociere între Ucraina şi UE" a mai declarat Kremlinul.

Conform Mediafax, Putin şi Barroso ar fi purtat vineri o conversaţie telefonică în cursul căreia au convenit asupra consultărilor pe tema Ucrainei, după ce preşedintele rus ar fi subliniat necesitatea încetării operaţiunii armate şi achitării datoriei la gaze, datorie pe care directorul general al companiei NAK Naftogaz Ukraini a declarat vineri că Ucraina este gata să o plătească dacă Gazprom acceptă un preţ sugerat de Uniunea Europeană.

Vladimir Putin a subliniat, în primul rând, "necesitatea încetării fără întârziere a operaţiunii armate desfăşurate de (autorităţile de la - n.r.) Kiev în sud-estul ţării", a anunţat Kremlinul.

Reamintim că joi, cu o zi înainte ca liderul de la Kremlin să sublinieze necesitatea încheierii operaţiunilor armate, trei tancuri ruseşti au trecut graniţa spre Ucraina în regiunea Lugansk, provocând un răspuns din partea armatei ucrainene, conform Ministrului de Interne al Ucrainei, Arsene Avakov. Odată cu tancurile ruse, mai multe autovehicule blindate cu paramilitari ruşi ar fi trecut graniţa dinspre Rusia, relata şi ZeroHedge.

Mai mult, vineri noapte, la câteva ore după speech-ul pacifist al lui Putin, un militar ucrainean, cu cel puţin 49 de pasageri, a fost doborât de separatiştii proruşi, marcând astfel cel mai recent şi unul dintre cele mai sângeroase evenimente de la începutul actualei crize din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe