R. Moldova a aprobat modificări legislative privind transparenţa în băncile comerciale

(photos.com)
Ana Chitoroagă
03.04.2014

Guvernul a aprobat un pachet de modificări legislative pentru a asigura o mai mare transparenţă în structura acţionariatului din băncile comerciale din Republica Moldova, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului, scrie Moldpres.

Conform noilor prevederi, pragul cotei substanţiale din băncile comerciale este coborât de la 5% la 1%. Aceasta va elimina treptat companiile netransparente din sistemul bancar şi va face mult mai costisitoare şi greu de gestionat operarea cu pachete de acţiuni sub 5 la sută, prin intermediul companiilor off-shore. Decizia a fost luată în urma discuţiilor purtate în cadrul Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară.

Modificarea va determina proprietarii cu o provenienţă legitimă a acţiunilor din băncile comerciale şi cu o reputaţie profesională bună să îşi declare interesele din sistemul bancar şi să îşi consolideze pachetele de acţiuni şi va descuraja operaţiunile netransparente cu acţiuni din diferite bănci comerciale. De asemenea, Banca Naţională a Moldovei va avea mai multe posibilităţi pentru a depista activitatea concertată a diferitor acţionari din sistemul bancar.

Acelaşi proiect presupune şi măsuri de sporire a siguranţei sectorului bancar şi de protejare a investiţiilor din băncile comerciale. Astfel, pentru asigurarea unei stabilităţi se va interzice introducerea acţiunilor din băncile comerciale ca aport la capitalul social al altor companii. Metoda era utilizată pentru a transfera acţiunile băncilor de la un proprietar la altul, fără autorizarea Băncii Naţionale a Moldovei. De asemenea, proiectul interzice gajarea acţiunilor băncilor comerciale cu scopul de a evita cazuri de schimbare netransparentă a deţinătorilor de acţiuni ale băncilor comerciale. Această metodă de transferare a unor pachete semnificative de acţiuni a fost aplicată în cazuri de atacuri rider.

Proiectul introduce sancţiuni, inclusiv penale, pentru administratorii şi acţionarii băncilor comerciale pentru obstrucţionarea activităţii instituţiilor statului, prezentarea informaţiilor false sau inexacte, gestiunea frauduloasă a băncii şi insolvabilitatea bancară intenţionată.

Prim-ministrul Iurie Leancă a subliniat importanţa aprobării modificărilor respective cât mai curând posibil, acestea fiind susţinute de principalii parteneri de dezvoltare a Republicii Moldova: Fondul Monetar Internaţional, Banca Europeană de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială.

Proiectul în cauză urmăreşte sporirea transparenţei sistemului bancar, prevenirea fraudelor în activitatea bancară şi deposedării acţionarilor, precum şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor