R. Moldova acuză Rusia că livrează armament în Transnistria

Epoch Times România
17.10.2012

Rusia livrează în regiunea trasnistreană nu doar camioane militare, ci şi armament, care nu este necesar în cadrul misiunii de menţinere a păcii, a declarat, miercuri, ministrul apărării, Vitalie Marinuţa, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu acest demers, iniţiat fără acordul Chişinăului.

Ministrul Vitalie Marinuţa a afirmat, într-o declaraţie pentru Publika TV, că în regiune au loc aplicaţii militare, după noi scenarii, în care sunt implicaţi atât militari ruşi, cât şi transnistreni. De asemenea, ministrul moldovean al apărării şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lucrările de modernizare a aeroportului din Tiraspol.

"S-au introdus în regiune nu doar automobile, ci şi alte tipuri de armament. Se atestă o încercare atât a forţelor separatiste, cât şi a Federaţiei Ruse de a include în scenariile de desfăşurare a aplicaţilor de menţinere a păcii operaţiuni de debarcare sau atacuri de pe apă", a declarat ministrul Marinuţa.

Rusia menţine un batalion de infanterie motorizat în regiunea trasnistreană, în cadrul Forţei comune de menţinere a păcii, dar şi un număr de militari care păzesc câteva depozite de muniţie din perioada sovietică. Reprezentantul special pentru Transnistria al Kremlinului, Dmitri Rogozin, a anunţat, recent, că militarii ruşi din cadrul forţei de menţinere a păcii din Transnistria vor primi armament nou, în conformitate cu planul de reînarmare a forţelor armate ruse.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a cerut explicaţii de la partea rusă cu privire la livrarea către regiunea transnistreană a 20 de camioane "Ural 4320". Membrii CUC spun că nu au fost anunţaţi de livarea celor 20 de camioane de teren de mare tonaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor