R. Moldova: Comerţ ilegal cu alcool şi ţigări vândute minorilor

(photos.com)

Legislaţia R. Moldova interzice comercializarea alcoolului şi ţigărilor către minori. Doar că în prea puţine cazuri legea este respectată, astfel încât ţigările, votca şi berea ajung lejer în mâinile copiilor, cu marele concurs al celor maturi, care le vând asemenea otravă fără nicio remuşcare.

Banii sunt mai importanţi. Vânzarea de băuturi alcoolice şi ţigări minorilor este interzisă prin lege. Setea de câştig este mai puternică, însă, decât legea. De acest lucru s-au convins poliţiştii moldoveni, după o razie efectuată în mai multe magazine din Chişinău. Comercianţii care au fost prinşi că au vândut alcool minorilor spun că nu sunt în stare să stabilească vârsta clienţilor.

Acestea se întâmplă, chiar dacă în anul 2011 autorităţile au impus vânzătorilor să verifice actele de identitate ale cumpărătorului, pentru a se convinge că acesta din urmă a împlinit vârsta de 18 ani. O astfel de modificare ar putea fi operată şi în Legea cu privire la tutun şi la articolele din tutun.

Un elev de 16 ani cumpără, ziua în amiaza mare, băuturi alcoolice. Iar vânzătorul n-a cerut actele de identitate ale adolescentului. Într-un alt magazin, un minor cumpără ţigări. "Ştiu că acest lucru este interzis prin lege", a spus vânzătoarea.

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la multe gherete. "L-am întrebat câţi ani are. Mi-a spus că peste 18", a precizat o vânzătoare.

Comercianţii care au încălcat legea sunt amendaţi. "Pentru astfel de încălcări, sunt amendaţi cu până la 7.000 de lei", a declarat inspectorul de poliţie Valeriu Vladiuc.

De la începutul anului, în capitală poliţia a depistat aproape 100 de cazuri de vânzare a băuturilor alcoolice şi ţigărilor către minori. Au fost aplicate amenzi de 105 mii de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe