R.Moldova: Lupu consideră riscantă organizarea referendumului constituţional (revista presei)

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu. (www.pdm.md)
Epoch Times România
09.02.2012

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, recunoaşte într-un interviu pentru Europa Liberă că organizarea referendumului constituţional pe care şi l-a propus Alianţa pentru Integrare Europeană este destul de riscantă şi că poate eşua, iar situaţia ar duce din nou la alegeri parlamentare anticipate.

Marian Lupu declară că formaţiunea sa a acceptat ideea identificării unui candidat neafiliat pentru funcţia de şef al statului, chiar dacă această funcţie îi revenea lui, potrivit acordului de constituire a Alianţei. 'Partidul Democrat a acceptat această idee, suntem gata să facem un pas la o parte de dragul soluţionării problemei politice grave pe care o avem. Şi, respectiv, etapa a doua - identificarea candidatului, care urmează să fie propus de către Alianţa pentru Integrare Europeană', a declarat el.

Pe de altă parte, editorialistul Constantin Tănase scrie în Timpul că partidele parlamentare nu sunt capabile să găsească un candidat independent. Grupul socialiştilor condus de Igor Dodon nu va accepta candidatura unuia care ar spune că e român şi vorbeşte limba romană, adaugă autorul.

Republica Moldova va rămâne paralizată politic, teritorial şi geopolitic, până când o altă putere externă nu va învinge Rusia, scrie Jurnal de Chişinău, citând un raport al agenţiei Stratfor referitor la etapele de renaştere a Rusiei. 'Chiar dacă Rusia nu va reuşi să-i ajute pe comunişti, ea va încerca să facă tot posibilul ca Moldova să rămână divizată, iar AIE să nu poată alege un preşedinte prooccidental', consideră experţii Stratfor.

Serviciile medicale s-au scumpit în medie cu 7%, scrie Adevărul. Cel mai ieftin serviciu rămâne măsurarea tensiunii arteriale, care, deşi s-a scumpit cu 33%, costă doar patru lei (34 cenţi USD). Cel mai mult costă o operaţie de refacere a unui vas sangvin sau limfatic, care ajunge la 24.000 de lei (2.000 de dolari), cu 5,7% mai scump decât acum o lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor