Racheta japoneză Kairos a explodat după decolare în zborul inaugural [Video]

Racheta Kairos a companiei Space One explodează după decolare în Kushimoto
Racheta Kairos a companiei Space One explodează după decolare în Kushimoto (Screenshot - X)

Racheta Kairos a companiei Space One a explodat după decolare în Kushimoto, în vestul Japoniei, lăsând în urma sa o coloană de fum, foc şi fragmente de aparatură, informează Euronews.com.

Prezentată ca fiind prima rachetă japoneză din sectorul privat care va ajunge pe orbită, Kairos a explodat la scurt timp după decolare.

Un material video a arătat cum racheta a decolat din prefectura Wakayama, în centrul Japoniei, o zonă muntoasă plină de copaci, dar a explodat în aer în câteva secunde. Explozia a fost văzută în direct la Kyodo News.

O coloană uriaşă de fum a cuprins zona, iar flăcări puteau fi văzute, de asemenea, în unele locuri. Videoclipul a arătat apoi jeturi de apă care se îndreptau spre acel loc, trimise în încercarea de a stinge incendiul.

Start-up-ul Space One, cu sediul la Tokyo, care a fost în spatele lansării rachetei, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Lansarea a fost deja amânată de mai multe ori, ultima amânare fiind sâmbătă, după ce o navă a fost văzută într-o zonă de risc, potrivit presei japoneze.

Dacă ar fi reuşit, Space One ar fi fost prima companie privată care ar fi pus pe orbită o rachetă.

Space One, cu sediul la Tokyo, a fost înfiinţată în 2018, cu investiţii de la mari companii japoneze, printre care Canon Electronics, IHI, Shimizu şi bănci importante.

Nu au existat rapoarte imediate privind răniţi sau alte pagube.

Principalul efort de explorare spaţială al Japoniei este condus de NASDA (Agenţia Naţională de Dezvoltare Spaţială a Japoniei), echivalentul NASA din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură