Rachete ruseşti au lovit oraşul ucrainean Cernihiv, omorând cel puţin 8 persoane / Ucraina nu are muniţie suficientă

Lupte în Ucraina
Lupte în Ucraina (Getty Images)

Trei rachete ruseşti au lovit miercuri dimineaţă o zonă centrală a oraşului Cernihiv din nordul Ucrainei, lovind o clădire de apartamente cu opt etaje şi ucigând cel puţin opt persoane, au declarat oficialii locali citaţi de AP News.

Cel puţin 18 persoane au fost rănite în atac, a declarat primarul interimar al oraşului, Oleksandr Lomako. Cernihiv se află la aproximativ 150 de kilometri nord de capitala Kiev, în apropiere de graniţa cu Rusia şi Bielorusia, şi are o populaţie de aproximativ 250.000 de persoane.

Ultimul bombardament rusesc a avut loc în contextul în care războiul durează de trei ani şi se apropie de ceea ce ar putea fi un moment critic, deoarece lipsa unui sprijin militar suplimentar din partea partenerilor occidentali ai Ucrainei o lasă din ce în ce mai mult la discreţia forţelor mai mari ale Kremlinului.

Pe parcursul lunilor de iarnă, Rusia nu a făcut niciun avans dramatic de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri, concentrându-se în schimb pe un război de uzură. Totuşi, Ucraina duce o serioasă lipsă de muniţie de artilerie, trupe şi vehicule blindate iar a cest lucru a permis ruşilor să avanseze treptat, susţin analiştii militari.

Un element crucial pentru Ucraina este reprezentat de întârzierea la Washington a aprobării unui pachet de ajutor care include aproximativ 60 de miliarde de dolari. Duminică, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat că va încerca să avanseze pachetul în această săptămână.

Nevoia Ucrainei este acum acută, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington.

"Ruşii ies din războiul poziţional şi încep să restabilească manevra pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor în furnizarea de asistenţă militară americană pentru Ucraina", a declarat ISW într-o evaluare făcută marţi târziu.

"Ucraina nu poate menţine acum liniile actuale fără reluarea rapidă a asistenţei americane, în special a apărării aeriene şi a artileriei pe care numai SUA le pot furniza rapid şi la scara largă", a precizat acesta.

Forţele ucrainene construiesc fortificaţii în aşteptarea unei ofensive ruseşti majore despre care oficialii de la Kiev spun că ar putea avea loc chiar luna viitoare.

Ucraina foloseşte drone şi rachete cu rază lungă de acţiune în spatele liniilor ruseşti, care sunt concepute pentru a întrerupe maşina de război a Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat, miercuri, că o dronă ucraineană a fost doborâtă deasupra regiunii Mordovia, la aproximativ 350 de kilometri la est de Moscova, la 700 de kilometri distanţă de graniţa ucraineană.

Dezvoltatorii ucraineni de drone au extins raza de acţiune a armelor şi la începutul acestei luni au lovit o ţintă la aproximativ 1.200 de kilometri la est de Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe