Rada Supremă a Ucrainei a aprobat decretul privind mobilizarea parţială a armatei

Forţele armate ucrainene din Sloviansk. Ucraina. 4 mai 2014.
Forţele armate ucrainene din Sloviansk. Ucraina. 4 mai 2014. (youtube.)

Rada Supremă a Ucrainei a aprobat decretul preşedintelui Petro Poroşenko privind mobilizarea parţială a armatei, informează publika.md

Potrivit textului documentului adoptat de legiuitorii ucraineni, mobilizarea parţială este necesară în condiţiile comiterii unor acte de terorism pe teritoriul Ucrainei, care duc la victime în rândul civililor şi reprezentanţilor forţelor de ordine, adică exact ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doar cinci zile, când zborul MH17, având 298 de pasageri la bord a fost doborât pe teritoriul Ucrainei, actul fiind atribuit de către autorităţile de la Kiev forţelor pro-ruse sprijinite de Kremlin.

Un alt motiv care justifică decretul de mobilizare parţială a armatei este concentrarea forţelor militare pe teritoriul Rusiei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, şi a ameninţării la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei. Secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Andrei Parubii a declarat la şedinţa Radei Supreme că Rusia a mobilizat la graniţa cu Ucraina 40.000 de militari.

Oficialul ucrainean a mai precizat că Moscova continuă să contribuie la escaladarea confruntărilor militare în regiunile din estul Ucrainei şi creează condiţii pentru a justifica introducerea soldaţilor săi în Ucraina, sub pretextul unor trupe de menţinere a păcii.

La rândul său, deputatul din Rada Supremă de la Kiev, Ion Popescu, a susţinut că vor fi mobilizaţi atât soldaţi în termen, cât şi rezerviştii. Mobilizarea parţială va avea loc în toate regiunile ucrainene, inclusiv în zonele de conflict Lugansk şi Doneţk şi va dura 45 de zile.

"Mobilizarea va ţine 45 de zile. Mulţi sunt de acord să fie votat acest document, unii însă cer să fie scutit de mobilizare singurul copil, care întreţine familia, alţii spun că dacă este o familie cu mulţi copii să fie scutit părintele", a mai declarat Ion Popescu.

Potrivit publika.md, după procedura de votare, în sala de şedinţe au avut loc îmbrânceli, un deputat al Partidului Regiunilor fiind atacat de mai mulţi parlamentari din formaţiunea Svoboda, după care a fost scos din încăpere.

Sursa citată mai relatează că în contextul deciziei Radei din Ucraina, Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse se întruneşte la ordinul lui Vladimir Putin pentru a discuta despre problemele asigurării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.