Radiaţiile de la Fukushima pot ucide o fiinţă umană în numai o oră

Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima.
Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima. (youtube.com)

Compania japoneză Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) a declarat că nivelurile de radiaţii la centrala nucleară Fukushima sunt încă suficient de ridicate pentru a ucide o fiinţă umană într-o oră, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Prin intermediul unei evaluări cuprinzătoare asupra centralei, TEPCO a descoperit că nivelurile de radiaţii ale reactorului numărul 1 au variat în ultima perioadă între 7,0 şi 9,7 sieverţi pe oră (suficient pentru a otrăvi o fiinţă umană sănătoasă). La aceste concluzii s-a ajuns după ce compania a inspectat şase locaţii în interiorul principalului bazin de izolare, a declarat Japan Times.

În prima încercare de a monitoriza nivelurile de radiaţii, TEPCO a trimis un robot în interiorul bazinului la sfârşitul săptămânii trecute, estimând că acesta rămâne activ timp de 10 ore. Dar robotul a rămas funcţional doar 3 ore şi a finalizat numai două treimi din sarcinile pe care le-a avut.

Apoi, TEPCO a testat opt dintre angajaţii săi, alături de 36 de muncitori angajaţi de contractori, care au lucrat în interiorul unităţii. Compania a descoperit că doza totală a fost de 1,73 de milisieverţi, suficient pentru a cauza arsuri produse de radiaţii.

Teruaki Kobayashi, purtător de cuvânt al TEPCO, a precizat că evaluarea nu a descoperit niciun fel de probleme majore în zona de intrare ce duce către partea subterană a bazinului de izolare. Acest lucru înseamnă că, în cazul evaluărilor viitoare, va fi mult mai uşor să se înlăture orice depozite nucleare adunate sub bazin, conform Agenţiei Sputnik.

Reactorul numărul 1 a fost unul dintre cele trei reactoare ale centralei de la Fukushima afectate de cutremurul de pământ de magnitudine 9, care a lovit Japonia în 2011.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură