Radiografia abuzurilor USL: Legea minelor şi ilegalităţile de la Pungeşti

Conferinţă de presă susţinută la Sediul ActiveWatch de Nicuşor Dan şi Ştefania Simion cu privire la ” abuzurile de la Pungeşti”
Conferinţă de presă susţinută la Sediul ActiveWatch de Nicuşor Dan şi Ştefania Simion cu privire la ” abuzurile de la Pungeşti” (Epoch Times România)

Chiar dacă proiectul modificat al legii minelor n-a fost adoptat, Ştefania Simion avertizează că ”deşi procedura s-a încheiat, Parlamentul şi guvernul vor încerca să reia actele favorabile făcute societăţii miniere”. Jurista a arătat că prevederile ilegale din legea cu dedicaţie pentru RMGC au fost copiate şi transpuse în proiectul discutat marţi de Parlament. Mai mult, acesta a preluat o mare parte din derogările de la alte legi şi chiar de la Constituţie pe care Legea specială pentru Roşia Montană le-a dat în favoarea proiectului minier.

”Se spune în acest proiect de lege că orice proiect minier este de utilitate publică şi se pot face deci exproprieri, ori doar legea exproprierii poată să stabilească asta, nu legea minelor”, a explicat Ştefania Simion. Jurista a demontat şi argumentul invocat de autorităţi conform căruia un proiect este de interes public deosebit, în sensul că beneficiile sociale directe sau indirecte depăşesc efectele negative pentru mediu, arătând că ”acestea din urmă nu pot fi determinate contabiliceşte, ci se văd peste 20 sau chiar 100 de ani”. În plus, atribuirea bunurilor din domeniul public trebuie să treacă prin procesul de licitaţie.

Mai mult, proiectul de lege derogă şi de la legea monumentelor istorice şi naturale ”pentru că permite exproprierea unor terenuri pe care se află monumente fără să se treacă prin procesul de declasare a monumentelor sau de descărcare arheologică”.

Pe de altă parte, este încălcat şi accesul cetăţenilor expropriaţi la justiţie şi la un proces echitabil privind contestarea actelor emise în cadrul exploatării. Autorităţile se obligă practic să emită alte acte în 60 de zile, după ce un aviz a fost anulat în justiţie.

”Legea minelor propune o enclavă administrativă şi este un precedent foarte periculos fiind desprinsă de Constituţie. Mai sunt două proiecte asemănătoare pe agenda Parlamentului, care aparent sunt inofensive, dar pot deveni o bază toxică prin amendare”, a concluzionat reprezentanta Alburnus Maior.

La rândul său, Nicuşor Dan a demontat ”minciuna autorităţilor că explorarea este total benignă şi nu implică riscuri pentru mediu, fiind diferită de exploatare”. El a arătat că în fapt este vorba despre o exploatare experimentală, cu mai puţine sonde (”3 sau 4, în loc de sute”), făcută prin folosirea fracturării hidraulice, cu folosirea unor substanţe chimice. Prin urmare explorarea este doar o exploatare mai redusă, fapt confirmat de două rapoarte realizate de Royal Society din Marea Britanie şi Institutului Geologic Polonez. Mai mult, nici autorităţile şi nici compania Chevron nu precizează ce fel de substanţe chimice vor fi folosite.

Pe de altă parte, acordurile petroliere obţinute de Chevron pentru cele patru perimetre au fost din start ilegale pentru că nu respectă legea petrolului. Aceasta stipulează doar în privinţa gazelor convenţionale, însă guvernul a inclus, la cererea Chevron, în mod ilegal şi în contradicţie cu legea, specificaţia ”precum şi gaze neconvenţionale”. Prin urmare, nu există în prezent bâza legală pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist. În plus, Chevron era obligat conform legii să prezinte un plan de refacere şi reabilitare a mediului în perimetrul de explorare/exploatare primit şi să consulte populaţia locală în acest sens, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul niciunui perimetru concesionat.

Acordurile petroliere obţinute de Chevron pentru cele patru perimetre au fost din start ilegale pentru că nu respectă legea petrolului. Aceasta stipulează doar în privinţa gazelor convenţionale, însă guvernul a inclus, la cererea Chevron, în mod ilegal şi în contradicţie cu legea, specificaţia ”precum şi gaze neconvenţionale”.

Pe lângă carenţele legislaţiei naţionale, chiar la nivelul UE, Parlamentul European a realizat un raport în 2011 în care enumera lipsurile legislative care cresc riscurile asociate fracturării hidraulice şi a recomandat să nu se înceapă exploatările până nu se elaborează un cadru european mai bun.

Abuzurile de la Pungeşti

Nicuşor Dan a mai vorbit şi despre ilegalităţile comise în legătură cu sonda de explorare de la Siliştea-Pungeşti. ”Autorizaţia de construcţie pentru sondă este nelegală pentru că emitentul ei este Consiliul Judeţean Vaslui, deşi legea construcţiilor prevede că primarul comunei emite autorizaţia. Mai mult, aceeaşi lege cere acordul vecinilor în situaţia în care funcţiunea construcţiei este diferită de cea a imobilelor şi terenurilor vecine, mai ales atunci când acestea au destinaţie agricolă. Cât despre perimetrul concesionat Chevron, acest teren a fost scos în mod ilegal din islazul comunei Pungeşti, în urma unui transfer ilegal de proprietăţi între comunele Ivăneşti şi Pungeşti”, a explicat preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Referitor la abuzurile jandarmilor care au intrat pe o proprietate privată pe care era amplasată tabăra mişcării de rezistenţă anti-explorare, care au bătut cu bestialitate femei şi bărbaţi în vârstă şi au instituit un regim de teroare în Pungeşti, o echipă de avocaţi pro-bono îi reprezintă pe localnici la Tribunalul Vaslui.

Pe de altă parte, organizaţiile ActiveWatch şi APADOR-CH au trimis premierului Ponta o scrisoare deschisă referitoare la abuzurile jandarmilor de la Pungeşti, prin care solicită declanşarea unei anchete pentru pedepsirea celor care se fac vinovaţi de tulburare de posesie, folosire abuzivă a forţei, interzicerea deplasării cetăţenilor în spaţiul public şi încălcarea dreptului cetăţenilor de a protesta şi de a se exprima liber. Mai mult, ONG-urile solicită demiterea ministrului de Interne, Radu Stroe.