Radiografia momentului: Un număr masiv de români susţin obligativitatea votului

Calea Victoriei, Bucureşti
Calea Victoriei, Bucureşti (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
25.04.2024

Un nou sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro, arată că peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu. În urmă cu 10 ani, procentul acestora era cu aproape 20% mai mic.

Conform sondajului, realizat în perioada 12 - 20 aprilie, aproximativ 62,2% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, pe motiv că, în cazul în care vin mai mulţi oameni la vot, se pot schimba lucrurile în bine (faţă de 44,6% în 2014).

De asemenea, 35,6% dintre respondenţi s-au declarat împotriva votului obligatoriu deoarece actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine (faţă de 41,7% în 2014).

Datele obţinute mai arată că sunt de acord cu votul obligatoriu mai ales: votanţii PSD-PNL, tinerii sub 30 de ani, cei cu educaţie primară sau medie, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din rural şi cei cu un venit mai redus.

Totodată, votanţii Alianţa Dreapta Unită, persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare şi angajaţii la stat sunt împotriva votului obligatoriu într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor