Radu Marian: Preşedintele raionului Râşcani, socialistul Vasile Secrieru, s-a ales cu un apartament din bani publici

Radu Marian, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Radu Marian, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Tupeu fără margini. Astfel a catalogat deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Radu Marian acţiunile preşedintelui raionului Râşcani, socialistul Vasile Secrieru, care s-a ales cu un apartament din bani publici.

Totodată, parlamentarul de la Chişinău a ţinut să descrie modul în care au decurs lucrurile:

Pasul 1: La 10 decembrie 2020, Consiliul raional Râşcani a aprobat procurarea unui apartament în sumă de 265 mii lei pentru „aparatul preşedintelui”.

Pasul 2: La 17 decembrie 2020, conform unui document intern, s-ar fi alocat 268 mii lei pentru reparaţia apartamentului dat.

Pasul 3: La 13 ianuarie 2021, Consiliul Raional Râşcani decide acordarea în locaţiune a unui apartament dlui Secrieru Vasile în calitate de „tânăr specialist”. El a semnat contract cu sine însuşi, citez: „Se împuterniceşte preşedintele raionului să încheie contract de locaţiune a spaţiului locativ cu dl Secrieru Vasile” (între timp, textul deciziei a fost schimbat deja pe site).

„Înainte de toate, este o decizie imorală. De ce trebuie un preşedinte de raion să-şi ofere un apartament? De ce acest apartament nu a fost alocat unui medic, sau unui profesor, sau altui funcţionar public care are nevoie disperată de susţinere din partea statului?”, se întreabă retoric în postarea sa de pe pagina personală de Facebook, Radu Marian.

În context, deputatul PAS a mai specificat că dincolo de aspectul imoral, există mari dubii în ceea ce priveşte legalitatea acestei decizii, şi anume:

- există suspiciuni rezonabile că Secrieru nu a declarat conflictul de interese la Autoritatea Naţională pentru Integritate (ANI). Conform Legii nr. 133 privind declararea averii şi intereselor personale, preşedintele raionului este obligat să notifice ANI imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre situaţie de conflict de interese;

- el nu putea să-şi acorde locuinţă de serviciu pentru că în lista funcţiilor şi profesiilor ce oferă dreptul de a primi locuinţă de serviciu nu include şi preşedintele raionului (Legea nr. 75 din 30.04.2015 prevede la art. 21, Hotărârea de Guvern nr. 914 din 25.07.2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a locuinţelor de serviciu);

- există bănuieli rezonabile că această faptă este o infracţiune de abuz în serviciu prevăzută de art. 327, Cod Penal, respectiv folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu în interes personal.

În aceste condiţii, Radu Marian a anunţat că a trimis sesizări la ANI, Procuratură şi Cancelaria de Stat pentru a se expune asupra legalităţii acestor acţiuni.

În apărarea sa, preşedintele raionului Râşcani a menţionat că „au început atacul mediatic asupra mea. Mereu am stimat şi apreciat oamenii profesionişti şi specialişti în domeniu, care operează cu cifre şi date veridice. Iată că, dacă în Parlament totul este la nivel, unii deputaţi îşi mai caută de lucru prin a defăima, manipula şi duce în eroare opinia publică”.

De asemenea, Secrieru a postat pe contul său de socializare un act, potrivit căruia persoana împuternicită să semneze contract de locaţiune cu el ar fi fost vicepreşedintele raionului, Igor Culic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe