Radu Mazăre, scăpat fără puşcărie într-un dosar cu un prejudiciu uriaş. După un an, vine şi uimitoarea motivare

Radu Mazăre
Radu Mazăre (Euronews)

Internetul a vuit de indignare când Radu Mazăre, fost primar al Constanţei, a scăpat fără o zi de închisoare în dosarul Retrocedărilor de pe litoral, dosar cu un prejudiciu de peste 114 milioane de euro. La aproape un an de la decizia prin care instanţa a decis ca Mazăre să fie condamnat la închisoare cu suspendare, nu în penitenciar, judecătoarea care a pronunţat sentinţa a scris şi motivarea.

I-a luat un an să o facă şi, potrivit ziare.com, judecătoarea Corina Mîndrilă a explicat în doar 7 rânduri de ce fostul edil nu ar trebui să execute în penitenciar pedeapsa de 4 ani.

"Cu privire la modalitatea de individualizare a executării pedepsei, Curtea reţine că faptele au fost săvârşite în perioada 2002-2004, trimiterea în judecată a avut loc în 2008, punându-se în discuţie depăşirea termenului rezonabil, situaţie în care conform practicii CEDO o sancţiune mai uşoară ce urmează a fi aplicată unui inculpat este considerată un remediu eficient pentru depăşirea termenului rezonabil de desfăşurare a procedurilor judiciare îndreptate împotriva inculpatului, motiv pentru care va aplica pedepse orientate către minimul special în modalitatea executării suspendării sub supraveghere", se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Motivarea a fost scrisă la mai bine de jumătate de an după ce Radu Mazăre, liber ca pasărea cerului, a fugit în Madagascar.

Articolul integral poate fi citit aici.