Rafila neagă că Florin Piersic s-ar fi infectat în spitalele prin care a trecut recent: Nu cred că e un lucru ce poate fi acuzat

Alexandru Rafila
Andrei Popescu
10.05.2024

Actorul Florin Piersic a fost internat la Spitalul Militar din Cluj la mijlocul lui aprilie, apoi la finalul lunii a ajuns la Institutul Inimii din Cluj, “unde a venit cu infecţie”, a explicat pentru HotNews.ro un medic de la Institutul Inimii, deşi Spitalul Militar din Cluj a precizat, printr-un comunicat oficial, că actorul nu s-a infectat la ei.

Joi, Piersic a fost transferat, de la Institutul “Matei Balş” la Spitalul Foişor, ambele din Bucureşti, pentru o operaţie de scoatere a protezei de la picior. Proteza a devenit ea însăşi sursă de întreţinere a infecţiei, potrivit medicilor. Ruta medicală a actorului, reconstituită de către HotNews.ro din surse oficiale e, însă, mai lungă şi, undeva pe acest traseu a apărut infecţia.

Intrat în direct la Antena 3, joi seara, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că l-a vizitat miercuri pe actorul Florin Piersic şi a oferit informaţii despre starea de sănătate a acestuia.

“Nu cred că e un lucru care poate fi acuzat, există spitale multidisciplinare, acum mai e vorba şi de opţiunea pacientului, pacientul s-a tratat la Cluj, în spitale pe care le cunoaşte, spitale monospecializate, iar ulterior a fost transferat la Bucureşti, cred că intenţia era ca acea proteză să fie extrasă de medicul care o implantase. Noi am făcut o echipă multidisciplinară. În mod evident, zilele următoare pacientul va rămâne acolo, iar aceste device-uri care erau colonizate cu bacterii - cardiostimulatorul şi proteza – prin eliminarea lor se va contribui la o evoluţie pozitivă.

E un om pozitiv, optimist, iar acest lucru contează în evoluţia ulterioară. Mulţumesc colectivului de la 'Balş' şi personalului de la ortopedie de la 'Foişor'. Eu nu sunt specializat în ortopedie, această intervenţie necesită internare la terapie intensivă de câteva zile, iar apoi până la închiderea cicatricelor va dura o săptămână, apoi urmează o perioadă de refacere. Nu pot să fac o predicţie despre cât va dura”, a precizat Rafila, întrebat despre faptul că Piersic a fost mutat prin 5 spitale în ultimele zile.

De asemenea, într-o altă intervenţie, tot joi seară, la Digi 24, Rafila a susţinut că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.

“Nu este vorba despre o infecţie dobândită în spitalele prin care a trecut, în ultima lună, domnul Florin Piersic, nici cele două de la Cluj, nici cele două din Bucureşti, pentru că infecţia era preexistentă, iar procedurile care au fost aplicate, respectiv la Cluj - un lavaj al acestei proteze de genunchi şi ulterior extragerea la Institutul Inimii din Cluj a acelui stimulator cardiac, care era infectat, n-au făcut altceva decât să încerce să înlăture infecţia, nicidecum nu putem să discutăm de o infectare a pacientului în cursul procedurilor medicale”, a continuat ministrul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor