Rafila: Odată cu creşterea capacităţii de testare, vor fi zilnic sute sau mii de noi cazuri de infecţie cu coronavirus

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Preşedintele Societăţii de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, la Digi 24, că numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus va creşte odată cu creşterea capacităţii de testare.

“Odată cu mărirea capacităţii de testare va creşte şi numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar şi cu aceste restricţii. Important este dacă o să discutăm de sute de cazuri zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârşitul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a precizat Rafila.

De asemenea, Alexandru Rafila a evidenţiat faptul că România se află într-o situaţie similară cu cea a Italiei şi Franţei în ceea ce priveşte infectarea personalului medical, diferenţa la noi constând în faptul că ne aflăm cu 2-3 săptămâni decalaj faţă de ei.

“Deja suntem în situaţia Italiei sau Franţei ca proces. Noi avem acum aproape 1.000 de persoane confirmate şi 100 de persoane din rândul personalului medical. Şi în Franţa şi în Italia 10% din personalul medical este infectat. La noi cifrele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj faţă de ei. Şi acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început”, a explicat doctorul.

În ceea ce priveşte situaţia dezastruoasă de la Spitalul Judeţean Suceava, care a fost închis marţi pentru 48 de ore, după ce zeci de cadre medicale au fost infectate cu virusul Wuhan şi 1.300 de angajaţi au intrat la izolare, doctorul Rafila a avertizat că acel scenariu se va repeta şi în alte spitale mari, adăugând că este necesară găsirea unor soluţii pentru a asigura protecţia personalului medical, fără de care ar fi imposibilă îngrijirea pacienţilor.

“Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital şi eventual să fie cazaţi într-un hotel. Încă nu e implementată procedura. Personalul va fi împărţit în două trei echipe care nu se intersectează între ele şi riscul de transmitere de la o echipă la alta scade. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil”, a precizat preşedintele Societăţii de Microbiologie.

Remarcile doctorului Rafila vin în contextul în care, în momentul de faţă, numeroase spitale din ţară se află într-o situaţie tot mai dificilă din cauza numărului mare de persoane testate pozitiv cu coronavirus şi ca urmare a îmbolnăvirii unui număr mare de cadre medicale. De exemplu, Ministerul Apărării a anunţat, marţi, închiderea pentru 48 de ore a Spitalului Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Popescu” din Focşani, după confirmarea infectării cu coronavirus a două persoane din rândul personalului medical şi auxiliar sanitar, fiind dispusă externarea tuturor pacienţilor.