Rămas bun, doamnă Ruxi!

Ruxandra Sireteanu (Ai toata viata inainte) (Teatrul Nottara)
Ilinca Tudor
18.02.2014

Anunţăm cu regret trecerea în nefiinţă a îndrăgitei actriţe şi a minunatului om, Ruxandra Sireteanu, în dimineaţa zilei de 18 februarie 2014, la vârstă de 70 de ani. Echipa Teatrului Nottara”, în care doamna Ruxi, cum îi spuneam cu drag, a jucat mai bine de 40 de ani, se înclină cu admiraţie în faţa talentului şi a distincţiei sale. Nu vom uita niciodată energia sa debordantă şi vocea prin care a dat identitate multor personaje în spectacole, în teatrul radiofonic şi în emisiuni pentru copii. Pierderea ei ne-a adus tristeţe în suflet. Condoleanţele noastre se îndreaptă către familie şi prieteni.

O persoană jovială, cu zâmbet fermecător şi ochi misterioşi. o viaţă în teatru... În cei patruzeci de ani pe scenă a fost: Catarina – în Femeia îndărătnică de William Shakespeare, regia: Miron Niculescu şi Sura – în Egor Buliciov şi alţii de Maxim Gorki, regia: Petre Săva Băleanu (la Teatrul Naţional din Craiova); Nina Zarecinaia – în Pescăruşul de A. P. Cehov, regia : Alexandru Colpaci (la Teatrul de Stat din Oradea); la Teatrul „Nottara”: Nina – în Nu am încredere în bărbaţi de Anatolii Sofronov, regia: Dan Micu; Agripina – în 5 Romane de Amor de Teodor Mazilu, regia George Rafael; Adela – în Sfântu Mitică Blajinu de Aurel Baranga, regia: Anca Ovanez Doroşenco; Veta – în O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, regia: Dan Micu, 1987; Charlotta – în Livada de vişini de A. P. Cehov, regia: Dominic Dembinschi, 1988; Lu Shiping – în Taifun de Tzao Yui, regia: Alexandru Dabija, 1988; Elena Sergheevna – în Şantaj de Ludmila Ruzumovskaia, regia: Dominic Dembinschi, 1992; Frosina – în Avarul de Molière, regia: Mircea Cornişteanu, 1994; Doamna Pearce şi Doamna Higgins – în Misterele Londrei - musical după Pygmalion de G. B. Show, regia: Dominic Dembinschi, 1995; Fiokla Ivanovna – în Căsătoria de N.V. Gogol, regia : Gavril Pinte, 1998; Nanny – în Nanny de James MacGuire, regia: Tom Ferriter, 1998; Judy – în Moştenirea lui Cădar de E. Rotaru, regia: Tania Filip, 1999; Chiriachiţa – în Titanic Vals de Tudor Muşatescu, regia: Dinu Cernescu, 2002; Eileen – în Billy Şchiopul de Martin McDonagh, regia Vlad Massaci, 2007; Nina Ivanovna Voroncova – în Un pensionar fatal (titlul original: Retro) de Aleksandr Galin, regia: Tudor Ţepeneag, 2008; Madam Roza – în Ai toată viaţa înainte de Romain Gary , regia Alina Rece, 2009; Eva Starsky - în Teatru la New York (titlul original: Nu vorbiţi cu actorii) de Tom Dudzick, regia Diana Lupescu, 2011.

A lucrat cu regizori din generaţii diferite, de la Petre Săva Băleanu şi George Rafael, la Alina Rece şi Alexandru Mâzgăreanu.

Ruxandra Sireteanu mărturisea: teatrul a fost dragostea şi chinul meu

A fost fiica actorului Nicolae Sireteanu, artist emerit, de la care a moştenit talentul şi dragostea pentru această meserie. A debutat la zece ani, într-o piesă rusească, alături de Calboreanu şi Geo Barton. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorilor Ion Finteşteanu şi Sanda Manu, după care a mers la Craiova pentru patru ani. Aici a fost Catarina din O femeie îndărătnică de Shakespeare, Dorina în Tartuffe de Molière, Şura din Egor Balâciov de Gorki. Nina Zarecinaia din Pescărusul, în regia lui Alexandru Colpaci, a adus-o la Teatrul de Stat din Oradea. Din 1972, a fost actriţa Teatrului Nottara. A fost casa ei, putem spune chiar şi la propriu, pentru că de mai bine de 40 de ani a locuit sub acelaşi acoperiş.

Credea în tehnică, fiindcă, în cele din urmă, actoria este o meserie. A iubit tinerii de care îi plăcea să se înconjoare, dovadă dragostea cu care şi-a privit studenţii de la Universitatea Hyperion, unde a fost profesoară între anii 1992–1995 şi 2005-2011.

Doamna Ruxi, cum îi spuneam noi cu drag, era extrem de tonică, de-o energie debordantă şi molipsitoare. A făcut dublaje la desene animate, a ţinut cursuri de actorie, a avut înregistrări la radio, a filmat reclame. A împrumutat vocea multor personaje în spectacole de teatru radiofonic: peste trei sute de piese de teatru şi alte câteva sute de poveşti, pentru emisiunea „Noapte bună copii”.

Am regăsit-o şi în distribuţiile multor filme Divorţ... din dragoste, regia: Andrei Blaier; Păcală se întoarce, regia: Geo Saizescu; Viaţa fără ea, regia: Gina Lazăr; Niki Ardelean, colonel în rezervă, regia: Lucian Pintilie; Aici nu mai locuieşte nimeni, regia: Malvina Urşianu; Această lehamite, regia: Mircea Daneliuc; A fost prietenul meu, regia Andrei Blaier; Septembrie, regia Timotei Ursu; Între oglinzi paralele, regia Mircea Veroiu; Baladă pentru fiul meu, regia Constantin Dicu.

Îi plăceau obiectele rare şi bijuteriile, se îmbraca sport şi avea o bibliotecă impresionantă nu atât prin număr, cât prin valoare.

Un ultim rămas bun, mâine, 19 februarie, între orele 14.00 – 17.30, în foaierul Sălii Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara”.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor