Rasmussen: În mod evident, nu există încredere în relaţiile dintre Rusia şi NATO

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

'În mod evident, nu există încredere' în relaţiile dintre Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Rusia, a declarat, în ajunul reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor de externe ai ţărilor membre în NATO, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu publicat marţi de cotidianul danez Berlingske şi citat de ITAR-TASS.

Secretarul general al Alianţei a acuzat Rusia de încălcarea 'tuturor legilor internaţionale' şi a subliniat că aderarea Crimeii 'a creat o nouă situaţie de securitate în Europa'.

Potrivit lui Rasmussen, Rusia 'desfăşoară un război în Ucraina'. 'Este foarte clar ce se află în spatele evenimentelor (din estul Ucrainei) - mâna forte a Rusiei', a spus Anders Fogh Rasmussen.

În opinia secretarului general al Alianţei Atlanticului de Nord, 'Rusia vede în NATO nu un partener, ci un adversar'. 'Desigur, trebuie să ne adaptăm', a subliniat Rasmussen.

Din acest motiv, NATO, potrivit lui Rasmussen, îşi consolidează apărarea colectivă, inclusiv monitorizarea sporită a spaţiului aerian al republicilor baltice, trimite mai multe nave în Marea Baltică şi Marea Neagră, desfăşoară mai multe exerciţii în ţările baltice şi în Polonia. 'Vom continua aceasta şi vom întreprinde şi alţi paşi, dacă va fi necesar', a spus secretarul general al NATO.