Rasmussen: NATO va asigura aliaţii în faţa acţiunilor nelegitime ale Rusiei

Soldaţi NATO
Soldaţi NATO (KAY NIETFELD / AFP / Getty Images)

”Alianţa Nord-Atlantică se consacră apărării şi protecţiei aliaţilor noştri şi vom lua toate măsurile necesare”, posibile în cadrul legitim, ”pentru a face faţă instabilităţii create de acţiunile nelegitime ale Rusiei”, a declarat, vineri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pe fondul crizei din Ucraina, conform Mediafax.

Statele din Europa de Est ce se simt ameninţate de agresiunile Rusiei au fost asigurate printr-o sporire a patrulelor aeriene şi a prezenţei navale din Marea Neagră, a declarat Rasmussen în timpul conferinţei de presă de la Sofia.

"Dar cred că trebuie să luăm măsuri suplimentare şi vom discuta acest lucru, pe baza recomandărilor autorităţilor noastre militare, în următoarele zile şi următoarele săptămâni", a continuat acesta.

Comandantul NATO din Europa, generalul Philip Breedlove a fost însărcinat de oficialii celor 28 de state membre ale NATO să propună măsurile necesare pentru a asigura siguranţa naţiunilor estice.

Măsurile vor conţine întăriri ”maritime, tereste şi aeriene” la care vor participa toate statele, inclusiv SUA, a precizat Breedlove.

"Aceste reflecţii ar putea include o actualizare a planurilor noastre de apărare, exerciţii consolidate, precum şi mobilizări adecvate”, a adăugat Rasmussen.

NATO a început revizuirea acordului de cooperare cu Rusia semnat în 1997 cât şi declaraţia de la Roma din 2002, care opreşte alianţa să deţină baze militare în centrul şi estul Europei iar o decizie finală va fi publicată în luna iunie.

"Nu discutăm despre o opţiune militară, dar NATO se consacră apărării şi protecţiei aliaţilor noştri şi vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că această apărare colectivă este eficientă", a adăugat secretarul general.

Oficialii NATO au publicat o serie de imagini prin satelit care arată că Rusia păstrează la graniţa cu Ucraina până la 40.000 de unităţi, într-un dispozitiv divers şi pregătit de război.

”NATO ia măsuri legitime pentru a face faţă instabilităţii create de acţiunile nelegitime ale Rusiei” a adăugat Rasmussen.

Miliţiile pro-Rusia din estul Ucrainei au autoproclamat independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk şi au cerut ”protecţia Moscovei”.