Rasul este cel mai bun medicament

O MULTIME DE RASETE: Membrii unui “Club de Rasete” impartasesc un moment de relaxare in timp ce practica la Poarta Indiei din Mumbai, India.
O MULTIME DE RASETE: Membrii unui “Club de Rasete” impartasesc un moment de relaxare in timp ce practica la Poarta Indiei din Mumbai, India. (Prakash Singh / AFP / Getty Images)

WASHINGTON, D.C. — Exista o zicala veche ca rasul este cel mai bun medicament. Indiferent daca este declansat de o gluma buna, de un copil dragut, un animal simpatic sau de o placinta aruncata pe fata unui comediant, simplul act de a rade ofera beneficii terapeutice. S-a aratat ca rasul reduce stresul si ajuta oamenii sa slabeasca. Este un intaritor special pentru varstnicii care sunt inclinati spre singuratate si ganduri triste.

De fapt, in peste 1.000 de comunitati americane si alte cateva mii din intreaga lume s-au infiintat cluburi intregi pentru ca oamenii sa se intalneasca si sa se destinda! Cluburile americane au nume precum “Ha-Ha Spa” “Clubul de Rasete al lui Judy Petrecareata,” etc.

Ideea a inceput in India unde rasul este un exercitiu oral in yoga, exercitiu ce implica disciplina, puterea mintii si un raset din adancul inimii.

Rasul este cu siguranta contagios. Doar un morocanos convins ar putea evita cel putin sa zambeasca cand cei din jurul sau rad pana cand au crampe la stomac. Din acest motiv membrii cluburilor de rasete nu se intalnesc doar pentru a petrece razand. Ei se intalnesc si la colturi de strada, in statii de tren si alte locuri publice si rad in hohote si invita pe toata lumea sa li se alature.

Cluburile de ras au devenit atat de populare incat o persoana poate primi chiar si pregatire pentru a deveni “lider certificat al rasului.” Si calificarea cheie? Trebuie sa te pricepi sa razi din adancul inimii.