Rata de absorbţie a fondurilor europene în luna noiembrie a stagnat, România nu a atras niciun euro

(photos.com)
Epoch Times România
05.12.2012

Rata de absorbţie a fondurilor europene în luna noiembrie a stagnat la 9,72% (1.867,06 milioane de euro), în timp ce nivelul declaraţiilor de cheltuieli transmise la UE a ajuns la 10,69% (2.053,42 milioane de euro) de la 9,97% (1.915,02 milioane de euro), la sfârşitul lunii octombrie.

În ceea ce priveşte plăţile interne către beneficiari, nivelul a ajuns la 20,80% (20.062 milioane de lei) faţă de 20,75% (19.903 milioane de lei) la sfârşitul lunii octombrie, potrivit datelor publicate de MAEur.

La 25 octombrie 2012, Comisia Europeană a notificat autorităţilor române decizia sa de presuspendare integrală a Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi parţială a Programului Operaţional Sectorial Transport (POS T) şi a Programului Operaţional Regional (POR).

În perioada presuspendării, implementarea proiectelor şi plăţile interne către beneficiari au putut continua, nefiind legate direct de decizia Comisiei Europene.

Deşi iniţial se intenţiona presuspendarea a 4 din cele 5 programe operaţionale gestionate de DG REGIO, Comisia Europeană nu a considerat necesar să ia o decizie de acest gen pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).

În luna iunie 2011, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice. Ulterior, în iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice.

La sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.

Pe baza acţiunilor întreprinse de partea română, Comisia Europeană a decis la 22 decembrie 2011 reluarea rambursării de plăţi pentru toate programele operaţionale. Această decizie a fost luată cu condiţia ca România să realizeze până la 30 iunie 2012 o serie de măsuri legate de organizarea internă a structurilor diferitelor autorităţi de management, precum şi de domeniul achiziţiilor publice.

Conform celor convenite în decembrie 2011, partea română a întrerupt, de la 1 iulie 2012, transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare, iar Comisia Europeană a efectuat în aceeaşi lună misiuni de audit pe patru programe operaţionale: Programul Operaţional Sectorial Transport (POS T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).

Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), gestionat de Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune (DG EMPL), are o situaţie aparte, fiind în stare de presuspendare din luna august 2012. Pentru acest program, Comisia Europeană a propus o corecţie financiară de 25 %.

Serviciile Comisiei Europene au informat, la 28 noiembrie, autorităţile române cu privire la decizia de a relua plăţile în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu. Bucureştiul a acceptat solicitarea Comisiei în vederea aplicării unei corecţii financiare de 10%, propuse în luna august 2012 pentru contractele licitate înainte de octombrie 2011 pentru a acoperi sumele care nu ar fi trebuit să fie rambursate din cauza neregulilor. Aceste sume pot fi utilizate în cadrul aceluiaşi program, dar pentru finanţarea unor proiecte noi.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul a primit luni, în mod oficial, scrisoarea privind deblocarea POS DRU. Totodată, el a declarat că aşteaptã sã fie înştiinţat, săptămâna viitoare, despre deblocarea POR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor