Râurile multicolore din China

Apa poluata deversata in raul Qiantang din provincia Zhejiang, estul Chinei.
Apa poluata deversata in raul Qiantang din provincia Zhejiang, estul Chinei. (China Photos / Getty Images)

Râuri colorate în tot felul de nuanţe şi cu un miros îngrozitor, ce se răspândeşte la kilometri depărtare, sunt deja privite de toţi drept o caracteristică definitorie a Chinei zilelor noastre.

În blogosferă chineză a apărut şi se vehiculează pe larg o informaţie cu titlul "Specificul chinezesc: râuri în cele şapte culori ale curcubeului", cu o selecţie de fotografii în acest sens.

Autorul menţionează: "Să nu credeţi că ceea ce se vede în fotografii sunt atracţii turistice sau că cineva a adăugat în apă diferite culori. PIB-ul Chinei reflectă: Deteriorarea calităţii apei! Descompunere morală! Vorbe deşarte în politică! Oficialii nu servesc poporul, cu numai "banii poporului" (denumirea oficială a monedei chineze) ".

Datele oficiale demonstrează că în China sunt contaminate 850 de râuri din cele 1200 existente şi peste 90% din corpurile de apă urbane. Aproximativ o treime din deşeurile industriale şi peste 90% din apele menajere uzate sunt deversate în corpurile de apă, fără nici un fel de filtrare prealabilă.

În multe râuri au dispărut complet peştii, crabii şi crevetele. În doar 32,2% din râuri, calitatea apei corespunde gradului întâi şi doi de poluare: adică "satisfăcătoare" şi "uşor poluată".

Ne cerem scuze pentru calitatea fotografiilor folosite în slide.