Război nuclear: Rusia şochează SUA cu arme tactice, în timp ce Pentagonul retaliază

Severodvinsk, noul submarin nuclear al marinei ruse.
Severodvinsk, noul submarin nuclear al marinei ruse. (youtube.)

Rusia se laudă că se află în posesia unor arme nucleare strategice mult mai avansate decât ale SUA şi va continua să conducă jocul cu noua sa generaţie de rachete, conform unui raport cuprinzător publicat recent de ziarul politic rusesc Adevărul (Pravda în original, n.r).

Ziarul Adevărul din Rusia este considerat succesorul unui infam ziar comunist hard-core, numit - surpriză, poate - Scânteia.

Dacă ar izbucni cel de-al Treilea Război Mondial, liderul Rusiei va câştiga degajat, a sugerat raportul.

Raportul, intitulat “Rusia Pregăteşte o Surpriză Nucleară pentru NATO”, susţine că Rusia a fost capabilă să îşi consolideze puterea sa nucleară masivă deoarece Statele Unite au fost nepăsătoare şi neglijente în privinţa inovaţiilor în deceniile ce au urmat câştigării Războiului Rece. În mod specific, SUA au blocat posibilitatea dezvoltării unor arme de mare precizie de rază lungă care ar putea înlătura inamicii chiar fără a avea loc un contact direct.

"Dar Rusia nu opreşte niciodată procesul inovaţiilor, în ciuda criticilor şi a noţiunii că ţara este slabă şi că Occidentul este superior. În acest moment, Rusia are o nouă generaţie de rachete de croazieră de rază lungă. În curând acestea vor fi folosite pe submarinele Flotei din Marea Neagră şi pe navele Flotilei Caspice”, sus'ine Adevărul din Rusia.

Mai mult, armele nucleare tactice ale Rusiei sunt mult mai superioare decât cele ale NATO, mai susţine raportul. Ţările membre ale NATO au doar 260 de arme tactice. SUA deţine 200 de bombe cu o capacitate totală de 18 megatone – localizate în Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Turcia. Franţa deţine 60 de bombe atomice, conform raportului. Rusia, conform unor estimări consultative, are 5.000 de bucăţi din diferite clase de arme nucleare tactice, de la focoase nucleare pentru sistemul Iskander până la focoase nucleare instalate pe torpile sau proiectile de artilerie.

Raportul părea să aibă o bază solidă. Planurile Rusiei de a trimite bombardiere pe distanţe lungi în Golful Mexicului sunt mediatizate puternic. Ministrul rus al apărării, Sergei Shoigu, a declarat că Rusia trebuie să îşi menţină prezenţa militară în vestul Atlanticului şi estul Pacificului, incluzând Caraibele şi Golful Mexicului – aici fiind inclusă şi trimiterea de bombardiere de rază lungă ca parte a unor exerciţii militare. De asemenea, Rusia trimite soldaţi suplimentari în Crimeea.

Shoigu a notat că trimiterea de trupe suplimentare este un răspuns la “instigarea de sentimente anti-ruseşti” de către NATO şi un răspuns la întărirea prezenţei militare străine lângă graniţa rusă, a raportat CNN.

Oficialii americani nu au crezut că Rusia are capacitatea de utiliza bombardiere de rază lungă. O sursă din cadrul securităţii americane aparent ar fi declarat postului de televiziune CNN că SUA nu au descoperit nici o ameninţare la adresa securităţii naţionale care să dovedească o astfel de activitate îndrăzneaţă şi distructivă din partea Rusiei.

Totuşi, Pentagonul a răspuns prin anunţarea unei propuneri de a adăuga 1,5 miliarde USD la cele 15 miliarde deja alocate pentru întreţinerea arsenalului nuclear american. De-a lungul anilor, Forţele Aeriene Americane şi Marina Statelor Unite au fost asaltate de scandaluri care au rezultat în neglijarea programelor nucleare ale ţării şi învechirea unei părţi din infrastructură.

La un moment dat, inspecţiile la armele nucleare au devenit apăsătoare pentru forţa americană, a declarat un oficial al departamentului apărării al SUA. Pentru o perioadă de timp, a existat o lipsă de echipamente specializate pentru întreţinere. Astfel, singurul set de echipamente pentru rachete balistice intercontinentale a trebuit să fie livrat din bază în bază pentru desfăşurarea operaţiunilor de întreţinere.

Oficialii americani au declarat că misiunea nucleară rămâne cea mai importantă sarcină a armatei. Prin urmare, Pentagonul va depune acum noi eforturi pentru a îmbunătăţi statutul programelor guvernamentale nucleare prin modernizarea focoaselor nucleare, a bombardierelor de rază lungă şi a submarinelor echipate cu rachete balistice.