Războiul lumilor, faza pe religii: China interzice excursiile la Vatican

Pe fondul relaţiilor tensionate dintre Beijing şi Biserica Catolică, agenţiile de turism chinezeşti sunt ameninţate cu amenzi mari, dacă nu-şi anulează excursiile organizate pentru vizitarea Vaticanului.
Domul bazilicii Sfântul Petru din Vatican.
Domul bazilicii Sfântul Petru din Vatican. (Getty Images)

Operatorii de turism sunt obligaţi să "şteargă sau să anuleze" Bazilica Sf. Petru şi Vaticanul din lista destinaţiilor lor.

Potrivit organizţiei Radio Free Asia (RFA), orice companie despre care se constată că încalcă directiva emisă de stat ar putea fi amendată cu până la 45.000 de dolari (300 000 de yuani).

RFA declară că a vorbit cu angajaţii mai multor agenţii de turism care au primit toate instrucţiunile oficiale pentru a împiedica turiştii chinezi să călătorească la Vatican.

Relaţiile dintre Partidul Comunist Chinez şi Vatican au fost tensionate din anul 1949, când catolicii chinezi au fugit în Taiwan după pierderea războiului civil cu comuniştii lui Mao Zedong.

În 1950, un preot catolic a fost încarcerat pentru complicitate într-un presupus complot pentru asasinarea liderului suprem, Mao.

China a arătat tot mai clar că ar dori să-şi restabilească relaţiile cu Vaticanul, dar numai dacă acesta este dispus să rupă relaţiile cu Taiwanul, pe care China îl consideră o provincie renegată.

Vaticanul este singurul stat european cu care Taiwanul are relaţii diplomatice complete, dar celelalte naţiuni ale UE recunosc insula ca fiind teritoriu chinez.

RFA afirmă că un angajat al agenţiei Tuniu China Internaţional Travel Service a declarat despre compania sa că a primit ordin să scoată Vaticanul din lista de itinerarii.

Potrivit unui articol al publicaţiei Express, el a declarat: "Obişnuiam să îl oferim, dar acum nu mai prezentăm acest itinerar (...) Grupurile nu mai merg acolo (...) Am primit o directivă de la Biroul de Stat pentru Turism, în care ne spune să nu lăsăm oamenii să meargă acolo, aşa că nu putem face nimic".

Teritoriul Vaticanului este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat, dar găzduieşte o serie de atracţii turistice de clasă mondială, printre care Bazilica Sf. Petru, Muzeele Vaticanului şi Capela Sixtină.

Anual, numărul celor ce vizitează muzeele oraşului este de peste cinci milioane de oameni.

Un oficial din departamentul provincial al Biroului de Stat pentru Turism din Guangdong a declarat pentru RFA că directiva a fost emisă la cel mai înalt nivel de guvernare de la Beijing.

El a spus: "Nu noi am trimis acest lucru, a fost guvernul central (...) Vaticanul, ca stat suveran sub conducerea Papei, nu ne-a recunoscut legal (...) Aceasta este o chestiune diplomatică, deci doar Ministerul Afacerilor Externe sau Biroul de Stat pentru Turism ar avea autoritatea să decidă acest lucru".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe