Reacţia MAE după ce Dodon a lăsat-o pe Maia Sandu fără Serviciul de Informaţii şi Securitate

Bogdan Aurescu - gov.ro (Epoch Times România)
Andrei Popescu
04.12.2020

România condamnă modul netransparent şi anti-democratic prin care Parlamentul Republicii Moldova, PSRM şi Platforma “Pentru Moldova”, care include Partidul Şor, au votat trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei în cea a Parlamentului, a anunţat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Potrivit MAE, rapiditatea cu care au fost adoptate, joi, în Parlamentul de la Chişinău, modificări de o amploare semnificativă şi cu un impact major asupra funcţionării instituţiilor statului, fără transparenţă decizională şi consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept şi funcţionarea sistemului democratic din Republica Moldova.

“Modul în care au acţionat aceste forţe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuţiilor funcţiei prezidenţiale, pe care candidatul susţinut de PSRM a pierdut-o în mod categoric şi democratic la alegerile prezidenţiale”, se mai arată în comunicat.

Totodată, România urmăreşte cu deosebită atenţie şi îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova şi reiterează susţinerea pentru eforturile Preşedintelui ales în vederea reinstaurării legalităţii în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie 2020, de către cetăţenii Republicii Moldova.

“Partea română face apel la toate partidele politice să acţioneze cu responsabilitate şi să acorde prioritate stabilităţii şi parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova”, a conchis MAE.

Reamintim că, joi, majoritatea parlamentară neformală de la Chişinău formată din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) împreună cu Platforma “Pentru Moldova”, constituită din fracţiunea Partidul “ŞOR” şi deputaţii neafiliaţi care au plecat din grupul Pro Moldova condus de Andrian Candu, au votat toate proiectele de lege de pe ordinea de zi.

Pe lângă numărul mare de legi votate în Parlamentul de la Chişinău, în două lecturi, cu votul a 51 de deputaţi ai aşa-zisei majorităţi parlamentare, a fost aprobat proiectul de lege privind trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din subordinea Preşedinţiei în cea a Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor