Reactoarele de la Cernavodă sunt asigurate pentru 1,5 miliarde de dolari

Centrala Atomo-Electrică Cernavodă
Centrala Atomo-Electrică Cernavodă (Epoch Times România)
Epoch Times România
06.09.2013

Cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă sunt asigurate în 2013 pentru suma de 1,5 miliarde de dolari. O poliţă suplimentară, pentru asigurarea proprietăţii pentru daune materiale, conţine toate riscurile, inclusiv distrugerea mecanică şi electrică şi are o valoare de maximum un miliard de dolari pentru orice pierdere.

”Prin această poliţă sunt asigurate activele productive ale societăţii, respectiv toate echipamentele şi clădirile care definesc Unităţile 1 şi 2, respectiv Fabrica de Combustibil Nuclear din Piteşti”, potrivit datelor transmise de Nuclearelectrica la solicitarea Agenţiei de presă r/News.

Poliţele de asigurare de risc nuclear pentru reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă sunt încheiate cu Nuclear Risk Insurance Ltd, reprezentantul legal al pool-ului britanic de asigurare al riscurilor nucleare, în co-asigurare cu Pool-ul Român de Asigurare al Riscurilor Atomice şi Asociaţia Europeană Mutuală de Asigurare a Riscurilor Nucleare (EMANI), spun oficialii companiei.

În plus, Nuclearelectrica a încheiat şi o poliţă de răspundere civilă pentru daune nucleare faţă de terţi, iar în acest caz limita de indemnizare este de 300 de milioane DST.

”Menţinerea în vigoare a acestei poliţe de asigurare este o cerinţă a prevederilor Legii 703/2001 privind răspunderea civilă faţă de terţi pentru daune nucleare. Legea stabileşte limitarea răspunderii operatorului la 300 de milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere) – echivalentul a 340 de milioane de euro – şi obligaţia operatorului de a încheia o poliţă de asigurare pentru această sumă”, se mai arată în datele transmise de societate.

Poliţele de asigurare sunt reînnoite anual, prin renegociere.

Contactat de Agenţia de presă r/News, Lucian Biro, expert în securitate nucleară, a declarat că asigurările sunt încheiate în afara României pentru ca la noi nu există entităţi cu capacitatea economică necesară pentru acest tip de poliţe.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei. Potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional, un pachet de 10% din acţiunile companiei va trebui listat la bursă în acest an. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită, spunea în iunie că Guvernul speră să obţină 300-350 de milioane de lei din listarea companiei la bursă.

Nuclearelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat şi numără circa 2.100 angajaţi. Societatea care administrează centrala nucleară de la Cernavodă a realizat anul trecut un profit net de 34,46 de milioane de lei şi afaceri în valoare de 1,65 de miliarde de lei. În anul 2012, compania a produs o cantitate de energie de 11,4 TWh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor