Rebelii sirieni părăsesc ultimul district al opoziţiei din Homs

Sute de rebeli sirieni şi familiile lor au părăsit duminică ultimul district deţinut de opoziţie în Homs, finalizând o înţelegere care a adus oraşul sub controlul deplin al guvernului sirian.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. Rebelii şi familiile lor au evacuat în 21 mai 2017 ultima fortăreaţă a opoziţiei în oraşul Homs.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. Rebelii şi familiile lor au evacuat în 21 mai 2017 ultima fortăreaţă a opoziţiei în oraşul Homs. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)

În cadrul etapei finale a evacuării din oraşul Homs, aproximativ 700 de luptători şi familiile lor – în total aproape 3.000 de persoane – au părăsit sâmbătă şi duminică districtul Waer, folosind autobuze.

Homs, care a fost la un moment dat centrul revoltei împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a fost asediat de forţele guvernamentale timp de 4 ani.

Mii de rebeli şi familiile lor au părăsit zonele din vestul Siriei în ultimele luni, în urma unor înţelegeri încheiate cu guvernul din Damasc. Assad controlează acum principalele oraşe din Siria.

Opoziţia siriană a criticat acordurile, pe care le consideră strămutări forţate, deseori după luni sau ani de asedii şi bombardamente desfăşurate de forţele guvernamentale, cu ajutorul aliaţilor săi, precum Rusia.

Cea mai mare parte a persoanelor evacuate a plecat din provincia Idlib controlată de rebeli sau în Jarablus, un oraş situat de-a lungul graniţei Siriei cu Turcia.