Reclamă ascunsă la Oscar, selfie-ul lui DeGeneres?

Selfie-ul Ellenei DeGeneres la Oscar 2014.
Selfie-ul Ellenei DeGeneres la Oscar 2014. (tweeter)

Duminică, în noaptea decernării premiilor Oscar, a avut loc un “incident” care a devenit viral pe internet. Gazda decernării premiilor pentru a doua oară, Ellen DeGeneres a invitat mai multe staruri hollywoodiene să se lase fotografiate, ad-hoc, în grup, într-un selfie cu telefonul mobil al acesteia. Folosind ca pretext numărul record de nominalizări al actriţei Meryl Streep (18), Ellen a propus crearea unui nou record prin cea mai numeroasă repostare pe Twitter a unei fotografii.

Însă în retrospectivă mulţi suspectează că incidentul n-a fost altceva decât o strategie a sponsorului Samsung de a face reclamă ascunsă noului telefon mobil Samsung Galaxy Note 3. Am putea spune la fel de bine că este o reclamă ascunsă pentru mediul social Tweeter care a fost menţionat de mai multe ori în câteva minute.

Nu numai că Ellen DeGeneres şi-a fluturat des telefonul Samsung de-a lungul întregului eveniment, pretextând că doreşte imortalizarea şi împărtăşirea momentelor sclipitoare cu fanii de pe Tweeter, dar a incitat vedete mari să participe în ceea ce urma sa spargă recordul celei mai distribuite fotografii. S-au îmbulzit în cadru: Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Ellen Degeneres, Julia Roberts, Kevin Spacey, Bradley Cooper, Brad Pitt, Lupita Nyong’o (şi fratele acesteia), Angelina Jolie.

Isprava a generat imediat proteste împotriva plasării grosolane de produs pe mediile sociale.

Samsung e deja în al 5-lea an de sponsorizare a pretenţiosului eveniment şi se pare că a cumpărat 5 minute de reclamă în transmisiile televizate ale serii, presupunându-se că a cheltuit 24 de milioane de dolari americani pentru reclamă la decernările dintre anii 2009-2013.

În sprijinul teoriei de reclamă ascunsă mai vine un detaliu care nu a trecut neobservat de ochii de vultur ai internauţilor: fotografiile din culise plasate pe Tweeter de DeGeneres, erau, de data aceasta, făcute cu mobilul propriu marca iPhone.