Reducerea aportului de sare ar putea reduce riscul apariţiei de cancer de stomac

Reducerea aportului de sare ar putea reduce numărul de cazuri de cancer de stomac.
Reducerea aportului de sare ar putea reduce numărul de cazuri de cancer de stomac. (pixabay.com)

Reducerea aportului de sare ar putea reduce numărul de cazuri de cancer de stomac şi o etichetare "avertizoare" ar ajuta consumatorii să facă această alegere, susţine un fond umanitar de cercetare oncologică din Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă estimează că unul din şapte cazuri de cancer de stomac ar putea fi evitat prin reducerea aportului de sare.

Oamenii sunt tot mai conştienţi de faptul că consumul ridicat de sare creşte riscul de hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale şi boli de inimă, dar mai puţină atenţie a fost acordată relaţiei dintre sare şi cancerul de stomac.

"Vrem ca oamenii să fie conştienţi de legătura dintre sare şi cancerul de stomac", susţine dr. Rachel Thompson, director adjunct al Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF), din Marea Britanie. "Publicul nu prea face această legătură."

Noile cifre publicate de guvern arată că în 2009 au existat 7.500 de cazuri noi de cancer de stomac diagnosticate în Marea Britanie.

WCRF estimează că 1.050 dintre aceste cazuri puteau fi prevenite.

Stilul de viaţă şi statisticile compilate de fondul de cercetare oncologică au arătat că consumul mediu zilnic de sare este de 8,6g - mai mult cu 40 la sută faţă de cantitatea zilnică recomandată de 6g.

"Prea mulţi oameni consumă prea multă sare", spune Thompson.

Un raport al WCRF din 2007, care a revizuit toate dovezile legate de alimente şi nutriţie, a concluzionat că sarea şi alimentele conservate în sare sunt, probabil, cauzele cancerului de stomac.

Deoarece cancerul de stomac este de obicei foarte avansat în momentul în care este diagnosticat, doar 15 la sută dintre pacienţi supravieţuiesc mai mult de cinci ani, devenind cea de-a şaptea cauză pentru frecvenţa deceselor din cauza cancerului în Marea Britanie.

În 2010, s-au înregistrat 4.966 de decese din cauza acestei boli.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Sănătate (DOH), Judith Moore, a declarat că asocierea dintre consumul de sare şi cancer s-a bazat pe studii observaţionale, care nu oferă dovezi puternice privind legătura.

Moore subliniază că raportul WCRF arată că în cazul dietelor bogate în sare în mod tradiţional, ca urmare a consumului regulat de carne, peşte, legume şi alte alimente conservate prin sărare, s-a constatat că ratele de cancer de stomac sunt cele mai ridicate.

Ea a declarat că aceste descoperiri nu sunt relevante pentru Marea Britanie, pentru că astfel de alimente foarte sărate nu sunt consumate pe scară largă aici.

"Că unu din şapte cazuri de cancer ar putea fi prevenit, este destul de speculativ", a spus Moore.

Thompson admite că producătorii şi comercianţii cu amănuntul de produse alimentare au redus deja cantitatea de sare din produsele alimentare pre-preparate şi ambalate, dar consumătorii nu îşi dau seama că alimentele conţin sare ascunsă.

"Este destul de dificil să se ştie ce alimente conţin sare, cum ar fi pâinea, cerealele pentru micul dejun, prăjiturile şi biscuiţii", spune ea. "Deci, este important ca aceste informaţii să fie incluse pe etichetă."

Kate Mendoza, directorul departamentului de informaţii privind sănătatea al WCRF, a declarat că "WCRF ar dori să vadă etichete 'avertizoare' pe ambalajul alimentelor şi băuturilor, pentru a oferi orientări clare cu privire la nivelurile de sare, zahăr, grăsimi şi grăsimi saturate."

"Etichetarea standardizată folosită de retaileri şi producători - mai degrabă decât diferitele sisteme voluntare utilizate în prezent - ar ajuta consumatorii să facă alegeri mai bine informate şi mai sănătoase", a afirmat Mendoza.

Totuşi DOH recunoaşte că prea multă sare poate duce la anumite afecţiuni, cum ar fi boli de inimă şi accidente cerebrale vasculare. "De aceea luăm măsuri, prin Acordul privind Responsabilitatea, în încercarea de a reduce aportul de sare din dieta oamenilor. Şi dorim o etichetare mai clară a produselor alimentare ce conţin sare", a spus Moore.

Magazinele care au adoptat sistemul de etichetare "avertizoare" includ Waitrose, Sainsbury, Marks & Spencers, Asda, Boots şi Co-op.

Tesco nu utilizează acest tip de etichetare, optând pentru procentul din doza zilnică recomandată (DZR) pentru grăsimi, zahăr şi sare, ca informaţii incluse pe ambalaj.

"Clienţii pot compara cu uşurinţă acele elemente nutritive care contează cel mai mult; de exemplu conţinutul caloric, zahărul, grăsimile, inclusiv grăsimile saturate, şi sarea," a declarat David Nieberg, directorul pentru relaţii cu mass-media al Tesco, într-un e-mail.

"Supermarketurile care utilizează etichetarea 'avertizoare', spun că aceasta îi ajută pe consumatori să aleagă mărci sau arome diferite, cu mai puţină sare, mai degrabă decât să nu cumpere acel tip de alimente", a declarat Thompson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură