Refacerea corpului după naştere

(photos.com)

Beneficiile exerciţiilor postnatale sunt numeroase, dar un nou tip de exerciţiu ar putea ajunge în curând în topul noilor mame. Acesta este un exerciţiu de corecţie, ceea ce înseamnă utilizarea muşchilor corespunzători pentru lucrul potrivit.

Există câteva dezechilibre musculare sau neconcordanţe pe care le are aproape fiecare proaspătă mămică. Cât de repede se reechilibrează organismul ei va determina cât de multe dureri va suferi când va trebui să se adapteze îngrijirii unui copil în creştere rapidă.

Primele trei dezechilibre implică utilizarea mijlocului, şoldurilor şi muşchilor din jurul omoplaţilor. După luni de sarcină şi apoi după naştere, aceşti muşchi nu mai funcţionează corespunzător. Acest lucru se poate manifesta printr-o varietate de dureri de spate, genunchi, gât, şold, zona pelviană, picioare şi fluierul piciorului.

Dacă muşchii corespunzători nu sunt refolosiţi, aceste dureri se vor manifesta în cele din urmă ca dureri de cap, boală de disc degenerativă, artrită, tendinită şi alte sindroame care de multe ori par inevitabile.

Ca antrenor pentru o stare de bine (wellness), având peste un deceniu de experienţă în exerciţii corective, am constatat că trei corecţii simple vor rezolva aproximativ 80 la sută din durerile şi sindroamele pe care le-am menţionat, când vine vorba de graviditate. Ca în cazul oricărui sfat legat de sănătate, o vizită la un terapeut, medic sau specialist calificat în exerciţii poate ajuta la identificarea unui tratament specific, în cazul în care acesta este necesar.

'Treziţi-vă' muşchii abdominali

Femeile aflate în perioada după naştere vor avea muşchii abdominali foarte puţin folosiţi. Diafragma şi abdominus transversal (TVA) nu vor funcţiona foarte bine. TVA este muşchiul abdominal responsabil pentru aplatizarea altor muşchi din aceeaşi categorie şi pentru stabilizarea şoldurilor şi zonei inferioare a spatelui. Dacă aţi suferit o cezariană, TVA va avea mare nevoie de reabilitare. În cazul unei naşteri naturale, muşchii pelvieni sunt, de obicei, cei traumatizaţi.

O proaspătă mămică trebuie să înveţe să inhaleze profund cu ajutorul diafragmei, să îşi umple burta şi coastele cu aer. În timpul expiraţiei, abdomenul inferior şi talia ar trebui să se mişte natural spre interior, reintroducând TVA-ul în locul său original. O altă practică sunt exerciţiile Kegel, care vor întări planşeul pelvian.

De fiecare dată când o nouă mamă se apleacă pentru a-şi lua în braţe copilul, face exerciţii, se ridică de pe scaun sau efectuează o mişcare de orice fel, ea trebuie să inspire adânc. Acest lucru se numeşte "belly pumping (umflare a burţii)." Fără acest tip de exerciţiu, muşchii abdominali ai noii mame, inclusiv diafragma ei, se vor atrofia.

Cu alte cuvinte, folosiţi-vă de burtă pentru a vă mişca. Folosiţi-o sau veţi avea probleme.

Evitaţi forţarea spatelui

Femeile în perioada postnatală pot foarte uşor să-şi suprasolicite zona inferioară a spatelui sau genunchii. Muşchii fesieri de multe ori nu funcţionează corespunzător. O nouă mamă încearcă adesea să facă mai multe lucruri deodată - în timp ce ţine în braţe copilul ei delicat, ia geanta cu scutece sau scaunul pentru maşină, şi îşi poate suprasolicita spatele.

Femeile aflate în perioada postnatală vor sta ore aplecate când au grijă de copilul lor. Ele nu îşi dau seama că acest lucru va cauza dureri de gât, spate şi umeri. Pentru a "sta drept," gândiţi-vă la îndreptarea omoplaţilor dvs. Fiţi atente să nu tensionaţi gâtul sau umerii prea mult.

Sfaturi generale

Perioadele de sarcină şi postnatale au tendinţa de a exacerba orice dezechilibre există deja. Dacă adăugaţi la acest lucru faptul că majoritatea femeilor vor avea o intervenţie chirurgicală de vreun fel în timpul naşterii, atunci dezvoltarea problemelor grave musculo-scheletice postnatale este inevitabilă.

Un răspuns simplu, gratuit şi cu multe beneficii este stabilirea unei rutine de exerciţii corective zilnice. Atunci când faceţi exerciţii, asiguraţi-vă că folosiţi partea superioară a spatelui prin întinderea omoplaţilor, că folosiţi muşchii abdominali prin respiraţie corespunzătoare şi tragerea ombilicului spre coloana vertebrală la expiraţie, şi că folosiţi muşchii feselor prin îndoirea corespunzătoare a şoldurilor dvs.

Puteţi urmări şi un DVD cu exerciţii. Dar amintiţi-vă cele trei corecţii de bază menţionate mai sus. Optaţi măcar pentru un minim de cinci minute, sau bucuraţi-vă de o sesiune completă de exerciţii, dar asiguraţi-vă că le veţi efectua într-un moment în care vă puteţi concentra asupra lor, fără a fi distrase de alte lucruri.

Pentru a aplica acest lucru în viaţa dvs de zi cu zi, utilizaţi-vă abdomenul şi coapsele atunci când vă ridicaţi de pe canapea. Când vă aplecaţi pentru a lua în braţe copilul dvs, folosiţi muşchii abdominali şi nu rotunjiţi umerii.

Fiţi mai alerte şi observaţi cum vă mişcaţi. Curând, aceste corecţii fundamentale vor deveni automate şi veţi înlătura durerile. Începeţi această schimbare acum şi veţi reuşi să vă bucuraţi de mult mai multe activităţi fără dureri de-a lungul anilor, timp în care copiii dvs vor creşte.

James Goodlatte este un antrenor specializat în wellness prenatal şi postnatal şi un practicant al vindecării holistice. El oferă cursuri de instruire continuă pentru profesioniştii în domeniul naşterilor şifitness-ului prin intermediul PrenatalFitnessCertification.com. James este şi co-fondator al Fit For Birth Inc (GetFitForBirth.com) şi Conscious Pregnancy Retreats. El poate fi contactat la FitForBirth@gmail.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură