Referendum cu glonţ pe ţeavă în Crimeea (presa din R.Moldova)

(photos.com)

'Referendum cu glonţ pe ţeavă', titrează luni Adevărul, referindu-se la ce s-a întâmplat duminică în Crimeea. Ziarul publică un reportaj din regiunea Crimeea şi relatează cum s-a votat în peninsulă.

Consultarea populară din Crimeea pentru alipirea peninsulei la Rusia, denunţată de Kiev şi Occident, s-a desfăşurat duminică, în prezenţa trupelor ruse care deţin controlul asupra regiunii de două săptămâni, menţionează Adevărul.

Între timp, provocările ruseşti continuă, potrivit aceluiaşi ziar. Sâmbătă, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, militari ruşi au făcut o incursiune şi au ocupat o staţie de distribuţie de gaze. Aproximativ 80 de soldaţi, elicoptere şi blindate au trecut 'frontiera' dintre peninsula Crimeea şi restul Ucrainei. Acţiunile provocatoare au continuat şi în estul Ucrainei.

Ziarul Naţional scrie 'cum ambasadorul Ucrainei în R. Moldova Serghei Pirojkov a pus-o la punct pe aşa-zisa ministră a afacerilor externe din Transnistria, Nina Ştanski'. Într-o scrisoare oficială adresată acesteia, diplomatul ucrainean o informează despre măsurile restrictive introduse la hotarul dintre Republica Moldova şi Ucraina, pe segmentul transnistrean, explicând că acestea au fost luate pentru a împiedica noi provocări puse la cale de Federaţia Rusă care, potrivit unor informaţii deţinute de autorităţile ucrainene, recrutează doritori printre locuitorii din regiunea transnistreană pentru a-i transporta în Odesa, unde să participe la acţiuni de destabilizare a situaţiei.

Ambasadorul precizează, în context, că a invitat-o anterior pe Ştanski la sediul Ambasadei Ucrainei de la Chişinău pentru a discuta despre problemele apărute, dar aceasta a ignorat invitaţia. Pirojkov o atenţionează pe aşa-zisa 'şefă a diplomaţiei transnistrene' că informaţiile transmise în presă de ea trădează o atitudine nerespectuoasă faţă de Ucraina.

Timpul informează că premierul Iurie Leancă şi ministrul economiei Valeriu Lazăr vor întreprinde luni o vizită la Kiev. Potrivit lui Lazăr, scopul vizitei este de a discuta despre continuarea aprovizionării normale cu energie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe