Refuzul Ucrainei de a participa la summitul CSI - un semnal pentru membrii comunităţii

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (Dan Kitwood/Getty Images)

Refuzul Ucrainei de a participa la summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI) la nivel înalt constituie un semnal pentru Comunitate, care nu i-a acordat Ucrainei sprijin în problema anexării Crimeii de către Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Evgheni Perebiinis, informează postul de televiziune '112 Ukraina', citat de Unian.ua.

'Faptul că Ucraina nu participă la nivel înalt la această acţiune este deja un semnal dat acestei organizaţii, cu privire la faptul cât de incorect se comportă şi s-a comportat ea. Atunci când a fost problema cu Crimeea, nu am simţit sprijin din partea aceste organizaţii, pe care Ucraina, printre altele, a prezidat-o la începutul anului', a spus Perebiinis.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, în pofida lipsei evidente de sprijin din partea acestei organizaţii, CSI nu înseamnă doar Rusia.

'Din păcate, nu am văzut niciun sprijin, ceea ce a a fost ciudat, pentru ca aceasta este o organizaţie ale cărei ţări sunt apropiate de noi. Aşteptam să existe un sprijin. Din păcate, toate ţările au tăcut, s-au pus în trena Rusiei, ceea ce a şi obligat Ucraina să facă asemenea declaraţii dure. Însă, dacă abordezi problema la rece, trebuie conştientizat că CSI nu înseamnă doar Rusia, ci şi o serie de alte ţări, cu multe dintre care avem relaţii normale, ele ne susţin', a subliniat Evgheni Perebiinis.

În opinia lui Perebiinis, 'trebuie luate decizii echilibrate şi pragmatice, pentru că suntem legaţi de aceste state şi prin relaţii economice'. 'Avem o zonă de liber schimb cu CSI, în cadrul căreia beneficiem de o serie de preferinţe, dar există şi o serie de alte acorduri. De aceea, este necesară o atitudine echilibrată, cu toate că îi trimitem CSI unele semnale, că noi am aşteptat de la ea mai mult'.

Participarea preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, la reuniunea ţărilor membre ale CSI din 10 octombrie, de la Minsk, se află în prezent sub semnul întrebării, o decizie finală în acest sens urmând să fie luată de Administraţia prezidenţială, a mai spus Perebiinis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe