Regimul chinez face cunoscute planurile de a suprima Internetul


O imagine creat de internauţii chinezi, care îi arată pe oficialii Lei Zhengfu si Yang Dacai, ale căror scandaluri au fost recent expuse online
O imagine creat de internauţii chinezi, care îi arată pe oficialii Lei Zhengfu si Yang Dacai, ale căror scandaluri au fost recent expuse online (Weibo.com)

Media de stat a publicat intenţia Partidului Comunist Chinez de a pedepsi libertatea de exprimare pe Internet.

Pe 20 decembrie, Xinhua, Cotidianul Poporului şi Cotidianul Guangming, toate ziare importante ale regimului, au relatat pe prima pagină editoriale despre faptul că Internetul va fi "supus legii" şi au repetat această temă pe 21 decembrie. Portalurile web, care sunt de obicei forţate să acţioneze conform obiectivelor de propagandă ale partidului, au urmat exemplul ziarelor, Sina, Sohu şi Netease publicând editoriale despre "întărirea restricţiilor asupra Internetului prin lege."

Articolele sunt semne tipice pentru o schimbare de politică, folosindu-se de ştiri noi pentru a indica o campanie ce urmează. Weibo (versiunea chineză a Twitter), precum şi alte platforme de Internet, au găzduit discuţii sincere şi pline de viaţă ca răspuns la aceste ştiri.

Cel puţin doi oficiali de rang înalt au fost recent jenaţi de scandalurile publicate pe Internet. Lei Zhengfu şi Yang Dacai au motive întemeiate să dorească astfel de restricţii. Un desen animat postat de reporterul Liu Xiangdong, de la Economic Observer, sugerează un motiv pentru represiunea propusă, Lei şi Yang arătând spre titlu: "Internetul nu este în afara legii."

"Eu cred că acesta este un semn de suprimare", a declarat dizidentul din China continentală Shen Liangqing, într-un interviu acordat postului de radio Sound of Hope.

Influentul economist Han Zhiguo a deplâns implementarea unei represiuni mai mari atât de curând după recenta schimbare a conducerii, în cadrul celui de-al optsprezecelea Congres al Partidului, când mulţi chinezi au sperat reformă politică. El a scris pe Weibo celor 4 milioane de persoane care urmăreau postările sale: "Luna de miere nu a trecut încă şi Weibo se confruntă din nou cu un pericol. Acum, când societatea are speranţă, acest tip de gândire obişnuită [a autorităţilor] este de necrezut. "

Acelaşi sentiment de dezamăgire a fost susţinut de un alt autor popular. Xu Xiaonian, profesor la China Europe Internaţional Business School, a comentat pentru cele peste 5 milioane de persoane care îi urmăresc postările: "Cine va mai crede, chiar dacă alte politici de reformă vor fi promovate în viitor?"

Unii oameni au fost dispreţuitori faţă de cenzurarea mai mare a Internetului. "Din experienţele mele personale, Cotidianul Poporului ar trebui numit sursa răului, Cotidianul Guangming ar trebui numit sursa păcatului şi CCTV - sursa tuturor relelor", a scris internautul "Chen VI 1968."

Un alt utilizator de Internet şi-a exprimat sfidarea: "Anul trecut au pus în aplicare un adevărat sistem de înregistrare cu numele adevărat pe Weibo, iar acest lucru a fost foarte intimidant pentru noi. Cu toate acestea, datorită curajului tuturor, noul sistem a reuşit. Acum, ei spun că Internetul nu este în afara legii, dar încearcă să folosească o metodă diferită pentru a ne intimida. Yugong ar dori să spună câteva cuvinte: Internetul nu este în afara legii, dar nici China nu este proprietatea privată a unei dictaturi autoritare, aşa că vă rog să plecaţi din China şi să mergeţi cât mai departe."

Această persoană se autointitulează "Yugong îndepărtează Partidul", referindu-se la o poveste din China în care un bătrân tot încearcă să mute un munte din faţa casei sale. Hotărârea lui îi emoţionează pe zei, aceştia mutând muntele pentru el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe