Remiză perfectă la alegerile prezidenţiale din Austria

Alegerile prezidenţiale din Austria s-au soldat cu o remiză. Deocamdată potrivit exit-poll-urilor, candidatul partidului de extremă dreapta FPÖ, Norbert Hofer şi contracandidatul său ecologist Alexander Van der Bellen au amândoi 50% din voturi.
Palatul Hofburg
Palatul Hofburg (Facebook)

Câştigătorul scrutinului va fi stabilit cel mai probabil după numărarea celor 700.000- 800.000 de voturi exprimate prin corespondenţă.

”Va trebui să aşteptăm. Niciunul dintre noi nu şi-a dorit asta, am vrut amândoi să dormim liniştiţi, a declarat Hofer la postul ORF, adăugând că în caz de victorie va fi preşedintele tuturor austriecilor.

”Persoana care câştigă va avea misiunea de a uni Austria. Noi am câştigat însă în orice caz. Prima posibilitate este ca eu să devin preşedintele Republicii, iar a doua este că în doi ani Strache (liderul partidului n.r) să devină cancelar, iar apoi eu să devin preşedinte”, a mai spus politicianul FPÖ.

Contracandidatul său, reprezentantul Verzilor, Alexander Van der Bellen s-a arătat mulţumit de rezultat. ”Foarte puţini oameni au crezut că pot recupera (având în vedere că Hofer era clar în faţă în primul tur n.r). Am primit sprijin de la toate generaţiile şi păturile sociale", a spus el pentru acelaşi post.

La rândul său, liderul FPÖ, Heinz-Christian Strache, a vorbit despre ”o cotitură politică în sens pozitiv” şi a afirmat că partidul său reprezintă ”jumătate din societate”.

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz în schimb a declarat că ”indiferent cine va termina pe primul loc, un asemenea rezultat implică o misiune de a uni poporul şi nu de a-l dezbina, într-o democraţie”. În opinia sa, alegerile sunt un semnal de alarmă pentru toate partidele de centru democratice din Europa să nu se lase conduse de valul populist.

Reamintim că la alegerile de duminică au fost aşteptaţi 6,4 milioane de austrieci cu drept de vot, iar participarea la vot a fost de 71,8%.

Pentru o analiză detaliată, citiţi şi Ascensiunea extremei drepte şi prăbuşirea partidelor mari în Austria

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe