Renate Weber susţine că obligativitatea certificatului COVID încalcă unele drepturi şi libertăţi cetăţeneşti

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Prezentarea certificatului verde în restaurante ori la nunţi încalcă unele drepturi şi libertăţi, a afirmat luni, la Digi FM, Avocatul Poporului, Renate Weber, care consideră că în acest caz era nevoie de o lege şi nu de o hotărâre de Guvern.

"Introducerea obligativităţii prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi. Eu m-aş fi aşteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege pentru că aşa a spus Curtea Constituţională nu o dată. Vă aduceţi aminte, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens şi era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege. Guvernul avea la dispoziţie toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituţională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ. (...) Vă mai aduceţi aminte proverbul acela care spune că vara trebuie să îţi faci sanie? Se vorbeşte de valul 4 înainte de a intra în vară! Eu cred că un guvern chibzuit asta trebuia să facă", a declarat Renate Weber.

Avocatul Poporului susţine că doar persoanele afectate de noile restricţii să atace în instanţă decizia Guvernului:

"De altfel, dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în alte ţări, gen Franţa, Italia, unde aceste restricţii au fost impuse prin lege şi au trecut prin controlul de constituţionalitate. În Franţa a făcut destul de multă vâlvă decizia consiliului constituţional. Aşa era firesc să se întâmple şi la noi. Persoanele care se simt afectate de restricţiile din această hotărâre de guvern vor putea să atace actul normativ în contencios administrativ."