ReporterIS. ”Dosarul Veranda”. Trei funcţionari din Primăria Iaşi au declarat că primarul Chirica a semnat autorizaţii, deşi ştia că este ilegal

Mihai Chirica
Mihai Chirica (Facebook)
Ana Ion
26.04.2024

Trei martori din ”Dosarul Veranda” au relatat în faţa procurorului faptul că, atunci când semna, primarul Mihai Chirica ştia de fiecare dată că lucrările la imobilul în cauză nu respecta autorizaţiile, relatează reporteris.ro.

În cele peste 600 de pagini ale rechizitoriului DIICOT din respectivul dosar, consultat de jurnaliştii publicaţiei citate, procurorul de caz a demantelat, pas cu pas, corupţia din Primăria Iaşi ai cărei şefi şi funcţionari au încălcat legea ani la rând. În acest dosar, primarul Mihai Chirica este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni, toate în relaţie cu autorizarea ilegală a spaţiului de pe Hala Centrală unde funcţionează Restaurantul Veranda.

După ce a fost trimis în judecată, Chirica a reluat teza că a respectat legile. Ca de fiecare dată când a fost acuzat de implicarea în ilegalităţi imobiliare.

Nu s-a apărat deloc la Parchet

Conform rechizitoriului DIICOT, consultat de ReporterIS, Mihai Chirica este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni:

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (trei acte materiale, săvârşite la datele de 28 august 2019, 12 ianuarie 2021 şi 8 iulie 2021);

- fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale, săvârşite la datele de 28 august 2019, 12 ianuarie 2021 şi 8 iulie 2021);

- participaţie improprie, sub forma complicităţii, la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale, săvârşite la datele de 12 ianuarie 2021 şi 8 iulie 2021).

Prima şi ultima infracţiune se pedepsesc cu închisoare între 2 şi 7 ani, iar a doua, cu închisoare între 1 şi 5 ani. Vinovăţia în toate cele trei cazuri duce la contopirea pedepselor în una singură.

Toate faptele de care este acuzat primarul Mihai Chirica provin din faptul că a semnat trei documente (o autorizaţie de construire, un certificat de atestare a edificării construcţiei şi o adresă-acord) care au atestat, contrar realităţii, faptul că un spaţiu edificat pe imobilul Hala Centrală din municipiul Iaşi respectă prevederile legale.

Astfel, pe 28 august 2019, Chirica a semnat o autorizaţie care modifica o altă autorizaţie, din 2017, şi menţiona că pe Hala Centrală fusese amenajat „un etaj tehnic”, lucru fals. În plus, regimul de înălţime şi volumul de anvelopare a clădirii nu corespondeau cu autorizaţia din 2017, iar numărul locurilor de parcare nu fusese recalculat.

Pe 12 ianuarie 2021, Chirica a semnat un certificat de atestare care indica, din nou în fals, respectarea autorizaţiilor din 2017 şi 2019. Pe lângă abaterile anterioare, de data aceasta se adăuga şi încălcarea dimensiunilor „etajului tehnic”.

Ultimul document parafat de edil, din 8 iulie 2021, cuprindea acordul ca aşa-zisului etaj tehnic să îi fie atribuită calitatea de „unitate individuală”.

Miza este de 8,5 milioane euro

În timpul urmăririi penale, Chirica nu a dat declaraţii, nu a depus memorii şi nu a formulat nici o apărare pe fond.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor