Reprezentant al Reporterilor Fără Frontiere judecat în Turcia pentru “propagandă teroristă”

Reprezentantul turc al unei organizaţii de monitorizare a libertăţii media şi alte două persoane sunt judecate în Turcia pentru “propaganda teroristă”. UE şi grupurile pentru drepturile media au cerut Ankarei să renunţe la acuzaţii.
Erol Onderoglu, reprezentantul turc al al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere.
Erol Onderoglu, reprezentantul turc al al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere. (Captură Foto)

Reprezentantul organizaţiei Reporteri Fără Frontiere (RSF) din Turcia, împreună cu alte două persoane, a ajuns marţi în faţa judecătorului, fiind acuzaţi de promovarea de propagandă teroristă în favoarea militanţilor kurzi, membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Organizaţiile media şi Uniunea Europeană au cerut ca toate acuzaţiile să fie anulate.

Reprezentantul RSF Erol Onderoglu, jurnalistul Ahmet Nesin şi organizatorul de campanii pentru drepturile omului Sebnem Korur Fincanci s-au prezentat marţi într-un tribunal din Istanbul.

Cei trei au fost arestaţi în luna iulie şi eliberaţi până la începerea procesului după ce au colaborat cu ziarul pro-kurd şi de stânga Ozgur Gundem, al cărui sediu a fost ulterior percheziţionat de poliţie şi închis pentru presupuse legături cu PKK, pe care Ankara îl consideră drept o organizaţie teroristă.

Zeci de alţi activişti şi jurnalişti au colaborat cu Ozgur Gundem în semn de solidaritate, în timp ce acesta se confrunta cu presiuni şi era hărţuit de guvern. Acoperirea mediatică a conflictului kurd a fost mult timp restricţionată în Turcia.

Şi alţi jurnalişti sunt acuzaţi, în mod similar, de “propagandă teroristă”, pe baza legilor draconice antitero din Turcia.

Printre cei arestaţi se află şi Asli Erdogan, o autoare recunoscută pe plan internaţional şi editorialistă la ziarul Ozgur Gundem. Ea a stat în închisoare mai mult de 80 de zile.

Procesul are loc pe fundalul amplificării temerilor legate de campania de suprimare a mass mediei şi opoziţiei din ultimii câţiva ani. Campania, condusă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, s-a intensificat după lovitura de stat eşuată din 15 iulie - pentru orchestrarea căreia a fost acuzat clericul musulman Fethullah Gulen ce locuieşte în exil în SUA - şi după anunţarea unei stări de urgenţă în ţară, pe baza căreia guvernul a obţinut mari puteri.

“Jurnaliştii de aici înfruntă o presiune legală tot mai mare şi tot mai arbitrară, deoarece ne aflăm în stare de urgenţă”, a declarat Onderoglu reporterilor din faţa tribunalului din Istanbul. El a avertizat că societatea civilă turcă riscă să “dispară”.

“Idealul european păleşte în Turcia”, a mai susţinut el

Uniunea Europeană şi grupurile pentru drepturile media au cerut Turciei să renunţe la acuzaţii.

În weekend, nouă directori şi jurnalişti ai ziarului din opoziţie Cumhuriyet au fost trimişi la închisoare înainte de a începe să fie judecat cazul lor, aceştia fiind acuzaţi de terorism.

Agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu a declarat că autorităţile au emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru fostul redactor şef al ziarului, Can Dunar, care a fost condamnat în luna mai a acestui an la cinci ani de închisoare pentru publicarea unor rapoarte privind presupusa vânzare ilegală de arme de către autorităţile turce către rebelii sirieni. Jurnalistul a făcut apel. Dündar a părăsit Turcia după puciul eşuat din luna iulie, susţinând că nu va avea parte de un proces corect, iar în prezent locuieşte în Berlin.

Marţi, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a apreciat lupta sa pentru libertatea de exprimare şi i-a oferit cetăţenia onorifică a capitalei franceze, pe care Dündar a declarat că a acceptat-o în numele tuturor jurnaliştilor care sunt închişi în prezent.

Autorităţile turcenu îi atacă doar pe susţinătorii lui Gulen, ci şi pe oficiali pro-kurzi şi alte elemente ale opoziţiei turceşti. Guvernul din Ankara susţine că această campanie urmăreşte să elimine terorismul. La sfârşitul săptămânii trecute, nouă membri ai parlamentului din Partidul pro-kurd Democrat al Poporului (HDP) au fost arestaţi pentru diverse acuzaţii legate de terorism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe