Reprezentantul UE în China critică derapajele rampante în domeniul drepturilor omului din China

Poliţia paramilitară chineză
Poliţia paramilitară chineză (Feng Li / Getty Images)

Ambasadorul Uniunii Europene în China, Markus Ederer, a criticat vineri derapajele dure în domeniul drepturilor omului din China, atrăgând atenţie asupra mai multor cazuri individuale, scrie The Economic Times.

Pe lângă Xu Zhiyong, un cunoscut militant pentru drepturi şi Ilham Tohti, un proeminent economist uigur reţinuţi la începutul acestei săptămâni, Markus Ederer a citat în mod special cazul lui Liu Xia, soţia laureatului la Premiului Nobel Liu Xiaobo, care deşi nu a fost niciodată acuzată de vreo infracţiune, se află sub arest la domiciliu de ani de zile.

"Rămânem îngrijoraţi cu privire la înăsprirea generală a situaţiei drepturilor omului", a declarat Ederer.

Acesta şi-a încheiat vineri mandatului său de ambasador şi va prelua o nouă poziţie în calitate de vice ministru de Externe german.

Xu Zhiyong a fost arestat după ce le-a cerut oficialilor chinezi să-şi dezvăluie activele - o măsură văzută ca fiind o etapă necesară în lupta împotriva corupţiei endemice.

Ilham Tohti a criticat politica guvernului faţă de uiguri, minoritatea etnică musulmană care este concentrată în regiunea de vest Xinjiang. El şi mama sa au fost reţinuţi miercuri şi duşi într-o locaţie necunoscută de forţele de ordine, care le-au confiscat telefoanele mobile şi computerele, a declarat soţia acestuia, Guzaili Nu'er, pentru AFP. Mama a fost eliberată joi.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Tohti a fost "reţinut", pentru că se află "sub suspiciunea comiterii de infracţiuni şi de încălcarea a legii".

"Am cerut autorităţilor să-l trateze în conformitate cu legislaţia chineză, să probeze acuzaţiile, ceea ce până în prezent nu s-a întâmplat şi să informeze familia cu privire la locul unde se află. În cazul în care aceste acuzaţii nu pot fi dovedite, să-l elibereze", a declarat Ederer.

Statele Unite ale Americii au declarat joi că detenţia lui Tohti este "parte a unui comportament tulburător" de arestări de avocaţi, activişti, jurnalişti şi "alte persoane care contestă paşnic politicile şi acţiunile oficiale chineze". Partidul Comunist Chinez este acuzat constant că persecută în mod brutal atât minorităţile etnice (uiguri, tibetani), cât şi proprii cetăţeni. Probabil cea mai brutală persecuţie este cea a practicanţilor Falun Gong, o mişcării spirituale paşnice care a devenit extrem de populară în China în anii 90, ajungând în scurt timp să depăşească numărul membrilor de partid, fapt catalogat drept o ameninţare pentru stabilitatea regimului.

Răspunzând la criticile UE şi SUA, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei, Hong Lei, a declarat vineri: "Ne opunem acuzaţiilor oricărei ţări sau partid împotriva aplicării normale a legii în orice altă ţară sub pretextul drepturilor omului. Suntem, de asemenea, împotriva imixtiunii în treburile interne ale altor ţări şi în suveranitatea judiciară".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe