Retorica privind imigraţia se intensifică în Marea Britanie în perioada premergătoare alegerilor din 2015 (presă)

Premierul britanic David Cameron. (Chris Harris - WPA Pool / Getty Images)
Epoch Times România
25.03.2013

Retorica politică privind imigraţia se va intensifica în continuare, luni, în contextul în care premierul David Cameron promite să le interzică tuturor cetăţenilor din UE pretenţiile la majoritatea beneficiilor, după o şedere de şase luni în Marea Britanie, cu excepţia cazului în care ei pot dovedi că au fost continuu în căutare de lucru în această perioadă, relatează The Guardian.

Propunerea nu merge atât de departe până la a le interzice imigranţilor din UE accesul total la beneficii legate de venituri pentru primul an stat în Marea Britanie, aşa cum s-a sugerat anterior. Cu toate acestea, propunerea ar putea pune încă în contradicţie Marea Britanie cu UE legat de restricţiile privind libera circulaţie a lucrătorilor.

Într-un discurs care stabileşte pachetul guvernului de a descuraja aşa-numitul turism al beneficiilor, Cameron va spune că imigranţii din UE pot continua să pretindă indemnizaţie pentru căutarea de locuri de muncă în cazul în care aceştia au căutat activ de lucru sau au o perspectivă realistă iminentă de a găsi un loc de muncă.

Cameron va spune că vrea ''să creeze un sistem care este echitabil, astfel încât să sprijine aspiraţiile oamenilor foarte harnici, care doresc să facă progrese în viaţă''.

Toţi liderii celor trei principale partide au oferit diferite pachete pentru a răspunde preocupărilor alegătorilor cu privire la imigranţi şi percepţiei că aceştia le iau locurile de muncă sau beneficiază de un acces privilegiat la serviciile publice.

Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat că premierul Cameron are dreptate să oprească unele persoane de la a ''suge sângele'' sistemului. Potrivit The Guardian, propunerile lui detaliate vor necesita însă o legislaţie şi sunt susceptibile de a fi analizate atât în cadrul propriului partid pentru a evalua cât de radicale sunt, cât şi pentru compatibilitatea cu legislaţia UE.

În urma unor hotărâri judecătoreşti anterioare, cetăţenilor UE nu li se cere să treacă testul reşedinţei obişnuite şi nu pare să existe niciun plan în discursul lui Cameron pentru a schimba acest lucru.

În plus, guvernul intenţionează să oprească plata unor beneficii pentru copiii care locuiesc în alte state ale UE atunci când părinţii lor lucrează în Marea Britanie.

Privind subiectul sensibil al locuinţelor sociale, Downing Street a promis să impună consiliilor să introducă un test de rezidenţă locală, pentru a determina cine ar trebui să se califice. Acest lucru ar însemna că o persoană ar trebui să locuiască într-o zonă între doi sau cinci ani înainte de a putea intra pe lista de aşteptare. Downing Street a declarat că numărul de rezidenţi nebritanici cu locuinţe sociale a crescut de la 6,5% în 2007 la peste 9% în 2011.

Diferite cercetări publicate de ''Equality and Human Rights Commission'' în 2009 au constatat că noii imigranţi din Marea Britanie au reprezentat în ultimii cinci ani mai puţin de 2% dintre cei în locuinţe sociale. Grosul cetăţenilor străini a locuit în sectorul privat închiriat.

Totodată, amenda maximă pentru companiile care angajează lucrători ilegali se va dubla la 20.000 de lire.

The Independent subliniază că această linie mai dură adoptată de Cameron va fi pe placul dreptei conservatoare, care a blamat lipsa de acţiune în domenii esenţiale pentru poziţionarea în spatele UKIP în alegerile anticipate din colegiul Eastleigh.

Secretarul şef al Trezoreriei, Danny Alexander, a declarat că liberal-democraţii lucrează în guvern pentru ''restabilirea încrederii'' în sistemul imigraţiei, adăugând că acesta a fost 'atât de plin de lacune' în guvernul laburist anterior. El a declarat pentru BBC: 'Dacă vrem o economie mai puternică, atunci avem nevoie de o societate care poate saluta imigranţii ce aduc o contribuţie economică în ţara noastră, asta este ceea ce vreau să văd''. 'Dar avem, de asemenea, nevoie de reguli în sistemul nostru de imigraţie, care să fie considerate corecte, ca britanicii să aibă încredere în el şi care să arate că am încercat să realizăm un echilibru în toate alegerile dificile pe care le-am luat în guvern'', a adăugat el.

The Independent relevă în alt articol că David Cameron va semnala determinarea sa de a face din imigraţie un aspect electoral cheie, luni, când va promite să-i oprească pe noii imgranţi de la obţinerea de locuinţe sociale de îndată ce vin în Marea Britanie. Propunerea premierului va face parte dintr-un plan de reprimare la nivel de guvern a accesului imigranţilor la sistemul beneficiilor sociale, printre care şi Serviciul Naţional de Sănătate.

Grupuri de presiune au avertizat însă că intervenţia sa va alimenta o 'dezbatere anti-imigraţie', care ar putea spori ostilitatea faţă de imigranţii care trăiesc deja în Marea Britanie.

Intervenţia radicală a lui Cameron întăreşte aşteptarea potrivit căreia principalele partide se pregătesc să se întreacă în a da o lovitură imigraţiei, în perioada premergătoare alegerilor generale din 2015. Laburiştii au recunoscut deja că nu au reuşit să ţină seama de preocupările alegătorilor privind creşterea imigraţiei atunci când au fost la guvernare. Liderul laburist Ed Miliband a declarat sâmbătă că aceasta a fost una dintre greşelile făcute de guvernul laburist, care a încercat ulterior să-şi reconsidere poziţia.

Pe fondul preocupărilor constante privind numărul noilor imigranţi care intră în Marea Britanie şi al beneficiilor disponibile pentru ei atunci când sosesc, oponenţii laburiştilor văd imigraţia drept o problemă crucială, semnalând pericolul ca partidul să o abordeze cu blândeţe în timpul unei unei campanii electorale potenţial brutale.

Analiza lui Cameron a problemei imigraţiei va începe cu o acuzaţie potrivit căreia când au fost la guvernare laburiştii au avut o ''abordare soft'' a imigraţiei. Folosind un limbaj pe care adversarii l-ar putea critica drept provocator, el va stabili propriile planuri pentru a asigura că sistemul imigraţiei 'susţine oamenii care muncesc din greu şi face ceea ce trebuie făcut''.

Jan Brulc, de la ''Migrants' Rights Network'', a declarat că propunerile şi retorica escaladată pun în pericol bunăstarea a milioane de imigranţi care trăiesc deja în Regatul Unit.

'Este clar, după discursul lui Nick Clegg, că imigraţia va atârna greu în dezbaterea electorală, dar va fi o dezbatere anti-imigraţie, care nu va face nimic pentru confortul imigranţilor care se află deja în această ţară'', a declarat el. 'Argumentul privind posibila sosire de persoane din România şi Bulgaria a fost primul indiciu al acestei tendinţe Aceste propuneri vor amplifica retorica, aşa cum intenţionează Downing Street. Dar va afecta multe persoane care nu sunt imigranţi, dar care trebuie să se deplaseze şi să fie flexibile în cariera lor'', a precizat Brulc.

Ministrul imigraţiei din umbră, Chris Bryant, a respins propunerile lui Cameron. 'Este foarte bine că dl Cameron vine cu planuri majore, dar de la instalarea sa la guvernare, mai puţini imigranţi ilegali au fost opriţi la graniţele noastre, mai puţini infractori străini au fost deportaţi şi mai multe persoane s-au strecurat de pe aeroportul Heathrow', a declarat el. ''Dacă nu va aborda partea corectă a problemei, nu va putea comanda încrederea poporului britanic', a adăugat el.

Nigel Farage, liderul UKIP, a acuzat sâmbătă principalele partide de a fi 'toate la fel' privind imigraţia, deoarece vor să ţină 'uşa deschisă' pentru est-europeni. Evidenţiind temerile că un număr mare de cetăţeni din România şi Bulgaria vor dori să vină în Marea Britanie, el le-a spus colegilor la conferinţa de primăvară a UKIP din Exeter: 'Sistemul beneficiilor din această ţară va trebui să fie folosit pentru cetăţenii britanici'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor