"Retragerea" Rusiei din Siria: Kremlinul trimite avioane noi

Deşi Vladimir Putin a ordonat la sfârşitul anului trecut o retragere parţială a forţelor ruseşti din Siria, se pare că ruşii s-au răzgândit într-o anumită măsură, în special după ce Kremlinul a confirmat trimiterea altor 4 avioane de luptă în ţara arabă.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria. (Captură Foto)

În 12 ianuarie 2017, Ministerul rus al Apărării a confirmat că va trimite noi avioane de luptă în Siria, dar a insistat că Moscova respectă un acord de încetare a focului pe baza căruia Rusia îşi va retrage contingentele sale militare.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o reducere a forţelor trimise în Siria la sfârşitul lui decembrie 2016, după intrarea în vigoare a unui acord de încetare a focului în Siria încheiat împreună cu Iranul şi Turcia. Prima dovadă a retragerii a fost înregistrată în urmă cu peste o săptămână, când Rusia a ordonat portavionului Amiral Kuzneţov să se întoarcă acasă.

Dar în 11 ianuarie, doi oficiali americani neidentificaţi au declarat pentru Fox News că Rusia aduce noi forţe la baza sa aeriană din Siria – în mod specific, patru avioane de atac Su-25.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a confirmat noua desfăşurare de forţe dar a criticat raportul ca o “farsă propagandistică”.

“Ca parte a rotaţiei planificate a forţei aeriene [ruseşti în Siria], patru avioane Su-25 s-au alăturat recent Grupului Aerian Rusesc de la baza aeriană Hmeimim”, a precizat Konaşenkov reporterilor.