Retrospectivă Epoch Times 2012: Palate şi castele

Castelul Peleş
Castelul Peleş (Epoch Times România)

Cei care cercetează lista palatelor şi castelelor din România pot rămâne uimiţi de numărul mare ale acestora, în toate provinciile noastre istorice. Dacă mai adăugăm şi conacele, chiar că lista este foarte lungă. Din păcate, nu toate aceste obiective istorice, culturale şi turistice sunt în bună stare, căci autorităţile noaste ori nu sunt prea citite, ori nu le pasă de imaginea României în lume.

Unul dintre cele mai renumite palate din ţară este cel de la Mogoşoaia, de lângă Bucureşti, care i-a aparţinut celebrului voievod Constantin Brâncoveanu, la fel ca şi cel de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa. Ei bine, la Mogoşoaia evenimentele culturale se desfăşoară aproape fără pauză. Desigur, nu toate pot fi cuprinse într-o retrospectivă, aşa că am spicuit pentru cititorii noştri doar câteva: 18 martie – serată muzicală; 23 august – serată muzicală; 27 august – recital; 7 octombrie – expoziţia de artă plastică, intitulată ”Ce rămâne...”; 9 noiembrie – atelier internaţional de pictură, deschis publicului, sub titlul ”Icoana bizantină / tradiţie şi modernitate”; 11 noiembrie – expoziţie de fotografie; 6 – 7 decembrie – spectacole dedicate copiilor; 14 – 16 decembrie ”Crăciun Magic la Palatul Mogoşoaia”, eveniment dedicat copiilor din centrele de plasament şi din şcolile bucureştene.

La fel de bogat în evenimente culturale este şi Palatul Cantacuzino, zis şi Casa cu Lei, care găzduieşte şi Muzeul Naţional ”George Enescu”. Astfel, pe lângă desele recitaluri instrumentale, ateliere de interpretare, concerte, la acest palat se deschid expoziţii şi se prezintă spectacole de teatru.

La Palatul Cantacuzino, a avut loc, pe 14 iunie, şi a treia ediţie a Concursului Internaţional MILLENIUM. În luna septembrie au avut loc Zilele Europene ale Patrimoniului, şi la sediul din Bucureşti, şi la celelalte două – vila Luminiş, din Sinaia, şi din satul Tescani, comuna Bereşti, judeţul Bacău.

Surpriza pregătită de muzeografii de la Palatul Cantacuzino, din ultima lună a acestui an, un cadou de sărbători pentru iubitorii artei, este superba expoziţie ”Enescu văzut de Baba”, subintitulată ”Prezenţa unui geniu al muzicii în pictura unui obsedat al paletei”.

Desigur, mai sunt şi alte palate-muzee, cu o bogată activitate, cum ar fi Palatul Cotroceni şi Palatul Suţu, din Bucureşti, Palatul Culturii din Iaşi şi alte palate ale culturii din marile oraşe ale României. La rândul lor, cele mai cunoscute castele din ţară sunt şi ele gazde ale multor evenimente culturale. Pe primul loc se află, ca în fiecare an, Castelul Peleş.

Printre cele mai interesante manifestări culturale de la Peleş, din 2012, se numără: Concursul Naţional ”Carmen Sylva” pentru Tinere Talente, din 1 august; expoziţia Gustav Klimt, vernisată la 15 septembrie; expoziţia ”Armonie şi Grandoare: Arta Italiană la Castelul Peleş”, deschisă la 22 decembrie, după altă importantă expoziţie, intitulată ”Neorenaşterea germană la Castelul Peleş”.

Castelul Bran este şi el într-o permantentă efervescenţă, îndeosebi cu expoziţii şi spectacole. Începând cu 22 noiembrie, o echipă a postului de televiziune Naţional Geographic Chanel a început filmările pentru un serial inspirat de legenda lui Vlad Ţepeş, pe care străinii îl cunosc mai degrabă cu numele de Dracula.

Căutat pentru filmări este şi frumosul Castel al Corvineştilor, din Hunedoara. La acest superb castel, între 8 şi 10 iulie, a avut loc primul festival de epocă în aer liber din România. Tot acolo, între 24 şi 26 august, s-a desfăşurat Festivalul ”Vara Medievală”, iar între 3 şi 8 septembrie, a avut loc ”Festivalul Medieval”.

Apoi, între 5 şi 11 septembrie, la Castelul Corvineştilor a funcţionat cel mai complex atelier de arheologie experimentală pe Evul Mediu din România, sub titlul ”Recuperarea valorilor de patrimoniu şi întărirea identităţii culturale – Atelier de arheologie experimentală”. În acelaşi castel, au fost deschise, în decursul acestui an, mai multe expoziţii de artă plastică şi de fotografie.

Relativ recent, a intrat în circuitul turistic şi frumosul Castel Sturdza, din Miclăuşeni, judeţul Iaşi, unde funcţionează în tot anul un atelier de pictură. Foarte căutat de turişti, pentru frumuseţea lui dar şi pentru legendele care-l înconjoară, este şi Castelul ”Julia Hasdeu”, din Câmpina, unde, la 2 iulie, a avut loc ”Sărbătoarea celor două Iulii”.

Mai trebuie spus că, la toate palatele şi castelele din România, se desfăşoară în aceste zile manifestări culturale dedicate sărbătorilor de iarnă.