Retrospectivă Epoch Times 2012: Realizările filmului românesc

După Dealuri
După Dealuri (Epoch Times)
Ioana Statescu
17.12.2012

Anul 2012 a fost unul productiv în ceea ce priveşte cinematografia românească. Producţii precum ”Aurora”, ”Toată lumea din familia noastră” sau cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu, ”După dealuri”, au promovat cu succes numele României la festivalurile internaţionale de profil. Epoch Times România a încercat să ţină pasul cu realizările filmului românesc în acest an şi vă prezintă o retrospectivă a peliculelor româneşti care au primit recunoaşterea internaţională prin premiile câştigate.

Filmul românesc ”Crulic, drumul spre dincolo”, a continuat anul acesta seria succeselor începută în 2011. Pelicula, regizată de Anca Damian, a fost proiectată în cadrul celui mai mare festival de film din Irlanda şi unul dintre cele mai apreciate pe plan internaţional. În plus, evenimentul cinematografic, care a avut loc în luna februarie, la Dublin, a contribuit la promovarea cinematografiei româneşti şi prin includerea în program a lungmetrajelor ”Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru şi ”Aurora”, în regia lui Cristi Puiu.

Alte patru filme româneşti au fost proiectate în luna noiembrie a acestui an, în cadrul ”The Fourth Annual Romanian Film Series”. ”Periferic”, ”Marţi după Crăciun”, ”Filantropica” şi ”Tatăl Fantomă” au fost cele care au dus faima filmografiei româneşti tocmai în statul american Michigan, acolo unde a avut loc Festivalul Americano-Român care are ca scop promovarea culturii româneşti moderne. Cele patru filme au rulat în limba română, cu subtitrare în limba engleză şi au fost însoţite de prelegeri post-proiectare, pentru a ajuta publicul să înţeleagă mai bine arta cinematografică românească.

Dacă în urmă cu şase ani, regizorul român Cristi Puiu a făcut un film care a ajuns să fie privit ca o bijuterie a noului val românesc - ''Moartea domnului Lăzărescu'', anul acesta, drama de trei ore ''Aurora'' a ajuns şi în cinematografele din Marea Britanie. Cel mai recent lungmetraj al lui Cristi Puiu s-a bucurat de cronici pozitive din partea cotidianului britanic The Guardian, care a numit ”Aurora”- ”o poveste de substanţă, o creaţie formidabilă şi enigmatică în multe privinţe, cu un control şi o tehnică desfăşurate cu încredere absolută”.

Festivalul de Film de la Sarajevo a fost unul dintre evenimentele cinematografice care au adus cineaştilor români numeroase premii. Astfel, în cadrul festivalului care a avut loc între 6 şi 14 iulie, Bianca Oana a fost răsplătită cu "Inima oraşului Sarajevo" pentru cel mai bun documentar, pentru "Turn Off the Lights", la care a lucrat alături de Ivana Mladenovic, iar Radu Potcoavă a obţinut un premiu special al juriului pentru scurtmetrajul "Tatăl meu e cel mai tare". Un alt român premiat la Sarajevo a fost Alexandru Nanau. Acesta a primit menţiunea specială a juriului, la secţiunea "Work in Progress" pentru proiectul "Totonel".

Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, a fost acordat regizorului Radu Jude pentru lungmetrajul "Toată lumea din familia noastră". Filmul, care îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin de anul acesta şi este cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude, după "Cea mai fericită fată din lume" care a obţinut premiul CICAE la Berlinala din 2009.

Festivalul de film de la Sarajevo pare să fi deschis seria succeselor înregistrate de regizorul român Radu Jude, atât în ţară cât şi la competiţiile internaţionale. "Toată lumea din familia noastră" a primit trofeul Festivalului Anonimul, eveniment care a avut loc între 6 şi 12 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. De asemenea, pelicula a fost prezentată în cadrul festivalului de film AFI FEST din Los Angeles şi a fost desemnată marea câştigătoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Namur (FIFF), Belgia. Filmul a fost recompensat cu trofeul Bayard d'Or, acordat celui mai bun film francofon, iar Şerban Pavlu a fost desemnat cel mai bun actor.

”Superman, Spiderman sau Batman” a primit distincţia "cel mai bun scurtmetraj al anului” la cea de-a 25-a gală a Premiilor Academiei Europene de Film. În 2012, pelicula românească regizată de Tudor Giurgiu a fost prezentat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, precum Festivalul Internaţional de Film Anonimul, Festivalul de Film de la Varşovia, Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, Festivalul Dakino, Festivalul Internaţional de Film de la Trieste, Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons, la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sofia, dar şi la Festivalul Internaţional de Film NexT.

"Superman Spiderman sau Batman" spune povestea lui Aron, un băieţel de cinci ani, care, împreună cu tatăl porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă. Scurtmetrajul a mai fost premiat cu medalia de aur la ediţia 2012 a Manhattan Short şi în cadrul festivalului Kaliber 35 Munich Internaţional Film Festival şi a primit premiul pentru "cel mai bun scurtmetraj" la Aspen Shortfest.

De acelaşi succes s-au bucurat în anul care tocmai se încheie şi câţiva actori români din tânăra generaţie. Unul dintre aceştia este Ana Ularu care, în acest an, a filmat pe platourile celei mai recente pelicule semnate de regizoarea daneză Susanne Bier, câştigătoarea de anul trecut a premiului Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină ("In a Better World"). Mai mult, 2012 i-a adus tinerei actriţe trofeul Shooting Stars la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, dar şi premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal ("Periferic"), după ce anul trecut, Ana Ularu a primit trofeul Boccalino - premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, tot pentru rolul din "Periferic", regizat de Bogdan George Apetri.

”După dealuri” a fost însă de departe cel mai apreciat şi mai titrat film românesc în acest an. Aventura peliculei regizată de Cristian Mungiu a început în prima jumătate a anului, atunci când a fost inclusă în competiţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Filmul "După dealuri/ Beyond the Hills" spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Povestea i-a adus lui Cristian Mungiu premiul pentru cel mai bun scenariu, iar actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, premiul pentru interpretare feminină.

La sfârşitul lunii octombrie, ”După dealuri” a ajuns şi în cinematografele din România. Imediat după premiera de gală a filmului, într-unul dintre cinematografele bucureştene, Cristian Mungiu declara că pelicula este una în care "actorii sunt cei mai expuşi", iar trofeul pentru interpretare primit la Festivalul de la Cannes de Cristina Flutur şi Cosmina Stratan reprezintă, de fapt, "un premiu pentru şcoala românească de actorie".

Seria premiilor obţinute de lungmetrajul ”După dealuri” a continuat cu marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

A urmat apoi premiul publicului, The Fischer Audience Award, acordat lungmetrajului românesc în cadrul secţiunii Balkan Survey de la Festivalul Internaţional de la Salonic, organizat în perioada 2 - 11 noiembrie, dar şi premiul special al juriului la a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon.

Românii aşteaptă cu emoţie ediţia de anul viitor a premiilor Oscar, cu atât mai mult cu cât filmul ”După dealuri” a fost desemnat să reprezinte România în cadrul prestigioasei competiţii, la categoria cel mai bun film străin. Ceremonia de decernare va avea loc pe 24 februarie 2013. Când vine vorba despre şansele filmului românesc la premiile Oscar, Cristian Mungiu este însă rezervat.

"Chiar şi aşa, realist vorbind, şansele noastre şi ale oricărui film românesc, în momentul ăsta, de a fi reţinut măcar între ultimele nouă este destul de mică, dat fiind absenţa cvasi-totală a unui buget specific destinat promovării candidaturii României la Oscar - în condiţiile în care alte ţări au bugete de ordinul sutelor de mii de dolari, cel puţin", a declarat Cristian Mungiu după ce a aflat că filmul său, "După dealuri", a fost propus pentru a participa la premiile Oscar.

Pelicula ”După dealuri” a fost întâmpinată de critici atât cu aplauze, cât şi cu dezaprobări în cronicile din întreaga lume.

"Frugal, simplu şi filmat surprinzător" prezintă Screen Daily ”După dealuri”; ”Crud, fizic şi mai ambiguu decât cei care s-au grăbit să îl judece drept o sugestie dezamăgitoare”, punctează Time Out Chicago.

"Regizorul Cristian Mungiu îşi onorează arta. Cinema-ul pare să fi fost creat pentru el. 'După dealuri' este un miracol", sunt cuvintele cu care criticul de film Eric Neuhoff descria în cotidianul "Le Figaro", cel mai nou film al lui Cristian Mungiu.

“Regizorul român Cristian Mungiu ne-a prezentat un portret strălucitor şi intimidant al fricii şi absurdităţii din inima Europei”, nota publicaţia britanică The Guardian.

Mai mult, prestigioasa revistă britanică Sight & Sound a plasat cel mai nou lungmetraj regizat de Cristian Mungiu pe locul opt în topul celor mai bune filme ale anului 2012.

Printre cele mai importante distincţii obţinute de regizorul Cristian Mungiu se numără premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Dakino (2000), pentru scurtmetrajul "Zapping", marele premiu la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (2002), pentru filmul "Occident" şi marele premiu "Palme d'Or" la Festivalul de Film de la Cannes (2007), pentru "4 luni 3 săptămâni şi 2 zile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor