Rinocerii "atârnă de un fir de aţă": Vietnamul şi Africa de Sud au semnat un acord privind braconajul

Braconajul de rinoceri din Africa de Sud a crescut mult în ultimii ani
Braconajul de rinoceri din Africa de Sud a crescut mult în ultimii ani (Stephanie de Sakutin / AFP / Getty Images)

Deoarece braconajul ilegal de rinoceri a atins niveluri record în 2012, Africa de Sud şi Vietnamul au semnat un acord pentru a reduce uciderea de rinoceri pentru coarnele lor, care sunt utilizate în medicina tradiţională din Asia.

Cererea pentru coarnele de rinocer – despre care se crede în mod eronat că vindecă o serie de boli sau că ajută în caz de mahmureală – a crescut în ţările din Asia, inclusiv în China şi Vietnam. Preţul pentru un corn valorează literalmente mai mult decât greutatea sa în aur.

Africa de Sud este epicentrul comerţului ilegal, peste 598 de rinoceri fiind ucişi de la începutul anului, potrivit statisticilor publicate recent de Parcurile Naţionale din Africa de Sud. Oficialii cred că până la începutul anului 2013 acest număr va fi majorat cu 150.

Grupul de conservare World Wildlife Fund (WWF) a descris noul acord dintre Vietnam şi Africa de Sud ca un "punct de cotitură".

Potrivit directorului regional de conservare din Mekong al WWF, Stuart Chapman, cele două ţări au semnalat "intenţia lor de a acţiona dur împotriva sindicatelor infracţionale din spatele braconajului de rinoceri."

Cele două naţiuni au semnat un memorandum de înţelegere care cuprinde problema mai largă a tranzacţionării cu animale sălbatice, dar manevra va afecta în principal comerţului ilegal cu coarne de rinocer.

Manevra vine după ce Africa de Sud a anunţat recent că va folosi o aeronavă mică echipată cu detectoare infraroşu pentru a depista braconierii din Parcul Naţional Kruger, unul dintre habitatele principale ale rinocerilor şi unul dintre punctele principale de braconaj din ţară.

În Vietnam, coarnele de rinocer sunt folosite ca un "medicament minune", chiar dacă au existat numeroase studii ştiinţifice efectuate pe această temă ce au indicat că acestea sunt formate în principal din keratină - aceeaşi substanţă din care se formează unghiile - şi nu au nicio valoare medicinală.

Dar chiar şi aşa, sindicatele infracţionale din Asia plătesc sume mari de bani contrabandiştilor pentru a aduce coarne de rinoceri din Africa spre Asia, potrivit WWF.

Potrivit BBC, coarnele de rinocer valorează chiar şi 65 000 de dolari pe kilogram pe piaţa neagră, depăşind preţul aurului.

Dacă braconierii continuă să se implice în comerţul cu coarne de rinocer în viitor, s-ar putea să nu mai rămână atât de mulţi rinoceri de ucis, avertizează grupurile de conservare.

"Populaţiile mondiale de rinoceri sunt agăţate de un fir de aţă, iar astăzi s-a profitat de ocazie pentru a li se arunca un colac de salvare", a declarat Naomi Doak, şeful diviziei TRAFFIC din Asia de Sud-Est.