RISE Moldova: Sediul de lux al comuniştilor în posesia lui Plahotniuc

Sediul de lux al PCRM
Sediul de lux al PCRM (rise.md)

Clădirea de lux de pe str. Armenească din centrul Chişinăului, construită pentru a fi sediul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi dată în exploatare în 2009, nu a ajuns să-şi împlinească menirea întrucât a fost pusă sub sechestru, fapt ce i-a împiedicat pe comunişti inclusiv să vândă imobilul. Potrivit unei investigaţii realizate de RISE Moldova, la 22 decembrie 2016, executorii au ridicat sechestrul, iar peste două săptămâni, pe 5 ianuarie 2017, clădirea PCRM-ului a fost trecută în proprietatea firmei cu capital străin Constar Invest SRL.

În prezent, noul proprietar şi beneficiarul real al clădirii s-ar ascunde în paradisul fiscal din Belize. Jurnaliştii RISE Moldova au aflat că „beneficiarul din Belize este reprezentat în Republica Moldova de un personaj-cheie din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. În afacere a fost implicată şi o persoană judecată pentru deţinere de droguri, care a fost însă amnistiată cu o lună înainte de tranzacţia imobiliară”.

Clădirea cu patru niveluri a fost proiectată cu spaţii pentru zeci de birouri, un mini-hotel, un restaurant şi o parcare subterană şi se află la câţiva paşi de locuinţa preşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc.

Noul proprietar al sediului comuniştilor, compania Constar Invest SRL este deţinută de Jarrow Business SA, o companie offshore din Belize, în spatele căreia se ascund adevăraţii beneficiari ai imobilului. Potrivit investigaţiei, Jarrow Business SA este reprezentată, prin procură, încă din 2006, de moldoveanul Serghei Noscov care este şi un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Vlad Plahotniuc, una dintre acestea fiind Nobil Club SRL care administrează hotelul Nobil.