[RISE Project]: "S-a găsit iarbă printre patrioţi". Actual senator AUR, cercetat penal de autorităţile din Chişinău

Plante de marijuana
Plante de marijuana (Pedro PARDO / AFP / Getty Images)
D.B.
01.07.2021

Senatorul AUR Andrei Busuioc este cercetat într-un dosar penal deschis de autorităţile din Republica Moldova după ce Brigada Antidrog a descoperit că Busuioc cultiva marihuana în curtea casei de la ţară. Descoperirea a fost făcută în 2015, pe vremea când Andrei Busuioc nu devenise demnitar, iar jurnaliştii de la Rise Project afirmă că inculpatul a rămas la acea vreme câteva zile în arest preventiv.

Într-o postare pe Facebook intitulată „S-a găsit iarbă printre patrioţi”, RISE Project relatează că, în urmă cu cinci ani, Poliţia din Chişinău a descoperit că Andrei Busuioc – la vremea aceea comerciant de accesorii auto - 'prăşea frumos' la el acasă, în comuna Grătieşti din Republica Moldova, marihuana.

Alţi şapte inşi au fost luaţi pe sus împreună cu el. Brigada Antidrog descoperise că Busuioc creştea marihuana în curtea casei sale de la ţară şi o comercializa pe piaţa neagră din republică. Poliţia i-a inventariat plantaţia şi a găsit la percheziţii un sac deja recoltat. Busuioc a zăbovit câteva zile în arest preventiv, iar dosarul său instrumentat de Procuratura sect. Botanica se judecă acum la Curtea de Apel Chişinău. Un cincinal mai târziu, Busuioc avea să devină senator în Senatul României, ales în circumscripţia Vaslui.

Întrebat de jurnaliştii sursei citate despre cazul cu pricina, senatorul Andrei Busuioc a declarat:

„Dosarul este în judecată, nu vreau să comentez încă, că sunt pe val toate. Eu am să mă pronunţ cumva, mă rog, ca ancheta să meargă aşa cum trebuie, n-am vrut să expun, nici n-aş vrea să ies în presă (...). La instanţa de fond n-a fost admis niciun martor, dar acum, la a doua instanţă, au primit martorii şi eu cred că se va demonstra că n-am nicio vină. Atunci (la interogatoriul poliţei - nr) eram stresat, am fost luat aşa, prin surprindere… Vă spun sincer, eu nu fumez ţigări. Şi nici nu consumam alcool (…). După incident am început să mai iau aşa câte o bere, dar atunci duceam un mod de viaţă sănătos. Acum, dacă urmăriţi rolul dosarului meu, veţi observa că toţi anchetatorii, e o gaşcă întreagă, au fost demisionaţi că fabricau dosare. Dar nu vreau să spun asta deocamdată, aştept să se pronunţe instanţa”, a confirmat senatorul Andrei Busuioc, pentru RISE Project.

Copreşedintele AUR Claudiu Târziu, abordat pe această temă, a dat asigurări că, dacă Busuioc va fi condamnat, „evident că va fi exclus” din partid.

„Ca să fiu cât mai explicit, la momentul în care l-am pus pe lista de candidaţi, nu ştiam că are acest dosar. Până la urmă am primit informaţii şi explicaţii. Că, na, era deja persoană publică şi încep să iasă toate la iveală. Noi ştiam că e nevinovat, iar omul nu a fost condamnat. În plus, chiar îşi vede de treaba lui în Parlament. E harnic şi disciplinat. Dacă însă va fi condamnat, evident că va fi exclus. Noi am mai dat afară pe unii cu probleme penale, deci nu e o vorbă în vânt”, a afirmat Târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor