Roger Stone intentează proces Departamentului Justiţiei cerând 25 de milioane de dolari despăgubiri

Roger Stone (Getty Images)
Katabella Roberts
26.12.2020

Roger Stone, fostul consilier al lui Donald Trump, pe care preşedintele american tocmai l-a graţiat, a anunţat că va intenta un proces cerând 25 de milioane de dolari despăgubiri, împotriva Departamentului de Justiţie (DOJ), acuzând nereguli în procesul urmăririi sale penale. Pârâţii sunt oficiali cheie ai DOJ.

Procesul survine la doar câteva zile după ce i s-a acordat graţierea de către preşedintele Donald Trump, pe 23 decembrie. Anterior i s-a acordat clemenţă, reducându-i-se timpul de închisoare, amenda şi o comutare a pedepsei.

„Condiţiile graţierii mele îmi permit să dau în judecată Departamentul Justiţiei, Robert Mueller [şeful Comisiei Speciale Muller, n.r.], James Comey [fostul director FBI, n.r.], John Brennan [fostul director CIA, n.r], Rod Rosenstein [fostul adjunct al procurorului general al SUA, n.r. ], Josnathan [sic] Kravis, Aaron 'Fat A **' Zelinsky, Jeannie Rhee şi Michael Morando” a anunţat Stone pe site-ul de socializare Parler.

„Avocaţii mei vor depune plângeri oficiale pentru abateri comise în timpul urmăririi penale la biroul de responsabilitate profesională al DOJ, şi, în acelaşi timp, vor intenta un proces cerând 25 de milioane de dolari despăgubiri împotriva DOJ şi fiecăreia dintre aceste persoane”.

„De fapt, am de gând să-l adaug şi pe Bill Barr la proces şi mă voi ocupa personal de interogatoriu”, a adăugat el, făcând referire la fostul procuror general care tocmai a demisionat înaintea Crăciunului.

Stone, fost consilier politic al preşedintelui Donald Trump, a fost reţinut în ianuarie 2019 şi condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare o lună mai târziu, în februarie.

Este unul dintre asociaţii lui Trump care s-au confruntat cu acuzaţii ca urmare a investigaţiei efectuate de Comisia Specială Mueller asupra presupusei ingerinţe ruseşti în alegerile prezidenţiale din 2016. El a fost condamnat în noiembrie 2019 pentru toate cele şapte capete de acuzare, inclusiv obstrucţie şi fals în declaraţiile prezentate Congresului.

Stone a fost acuzat că a făcut declaraţii false la audierile Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, în timpul anchetei despre presupusa ingerinţă rusă şi că a încercat să convingă un martor să depună mărturie false şi să nu divulge procurorilor informaţii pertinente.

Stone a susţinut că judecătorul procesului său „a ascuns probe justificative” din proces, pe baza unor secţiuni redactate din raportul Mueller, „în care au recunoscut că nu au niciun fel de dovezi despre colaborarea mea cu Rusia, WikiLeaks, [sau] Julian Assange”.

Trump a criticat cazul împotriva lui Stone şi şi-a exprimat îngrijorarea pe Twitter că Stone, fost consilier politic al său, a fost tratat nedrept.

Anterior, în luna iulie, Trump a comutat pedeapsa lui Stone, cu o zi înainte de data la care acesta urma să înceapă executarea termenului de trei ani şi patru luni.

"Am o datorie enormă din recunoştinţă faţă de Dumnezeu Atotputernicul pentru că i-a dat preşedintelui puterea şi curajul de a recunoaşte că urmărirea mea a fost o vânătoare de vrăjitoare complet motivată politic şi procesul meu a fost un spectacol după tipicul sovietic", a spus Stone miercuri seara, după ce i-a fost acordată graţierea.

Tot în această săptămână, Trump l-a graţiat pe preşedintele campaniei sale din 2016, Paul Manafort, precum şi pe Charles Kushner, dezvoltator imobiliar şi tatăl ginerelui preşedintelui, Jared Kushner.

George Papadopoulos şi Alex van der Zwaan, de asemenea acuzaţi în legătură cu ancheta Comisiei Speciale Mueller, au fost, de asemenea, graţiaţi.

Trump a acordat graţierile la scurt timp după sosirea la Palm Beach, Florida, pentru sezonul de sărbători. Graţierea lui Roger Stone face parte dintr-un al doilea val de graţieri, ridicând numărul persoanelor pe care Trump le-a graţiat sau cărora le-a comutat pedepsele la 49.

Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor