Rohani indică un posibil schimb de petroliere cu Londra, discuţii cu Washingtonul

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rohani a indicat că Teheranul este deschis la un posibil schimb de petroliere cu Marea Britanie şi la discuţii indirecte cu SUA cu privire la programul său nuclear şi la sancţiunile aplicate împotriva sa, potrivit RFE/RL.

“Nu dorim tensiuni cu unele ţări europene”, a afirmat Rohani în comentarii postate miercuri pe site-ul oficial al guvernului iranian.

Rohani a declarat că, în cazul în care Marea Britanie ar “înceta acţiunile incorecte pe care le-au făcut, inclusiv cea din Gibraltar, atunci răspunsul Iranului va fi corespunzător măsurilor acestora”.

Tensiunile dintre Iran şi Marea Britanie s-au amplificat de când Marina Regală britanică a capturat un petrolier iranian în largul coastei Gibraltarului în 4 iulie şi de când Teheranul a răspuns în mod similar capturând în 19 iulie în Strâmtoarea Ormuz un petrolier sub pavilion britanic, împreună cu echipajul său format din 23 de persoane.

Petrolierul britanic şi echipajul său au fost de atunci sechestraţi în portul sudic iranian Bandar Abbas pentru presupusa încălcare a “reglementărilor maritime internaţionale”.

Drept răspuns, Marea Britanie a cerut aliaţilor europeni să formeze o misiune maritimă pentru a menţine liniile de transport navale deschise şi sigure.

De asemenea, Rohani a declarat că Teheranul va fi deschis la discuţii cu Washingtonul dacă se va aplica “încetarea focului” în cazul sancţiunilor economice dure impuse de SUA împotriva Iranului.

“În această privinţă unele ţări sunt intermediari, deşi ele însele susţin că nu sunt mediatori şi doar îşi exprimă punctele de vedere”, a afirmat Rohani, adăugând că a existat un contact între ambele părţi şi acesta va continua.

Totuşi, Hossein Dehghan, comandant al Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului, a declarat pentru Al Jazeera că Teheranul nu va discuta cu Washingtonul “în nicio circumstanţă”.

În plus, el a susţinut că o misiune maritimă UE în Golful Persic “va duce la o confruntare periculoasă”.

Tensiunile dintre Iran şi SUA au început să se intensifice începând de anul trecut, după ce americanii s-au retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puter, iar administraţia preşedintelui Donald Trump a reimpus sancţiuni împotriva iranienilor.

Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China rămân semnatari ai acordului şi au declarat că îl vor ţine în viaţă.